CZ EN

Stanovisko MF k rozsudku ve věci Český rozhlas

Soudní dvůr EU dnes vydal rozsudek ve věci C-11/2015, Český rozhlas, která se týká předběžné otázky položené Nejvyšším správním soudem České republiky. Soudní dvůr dospěl k závěru, že činnost veřejnoprávního vysílání financovaná poplatky hrazenými na základě zákona není poskytováním služby za úplatu a není tudíž předmětem daně ve smyslu směrnice o DPH.

Soudní dvůr se ve svém rozhodnutí nezabýval otázkou dopadů do výše nároku na odpočtu daně. Ministerstvo financí má za to, že v tomto ohledu jsou aplikovatelné závěry Generálního advokáta v dané věci, dle kterých tato činnost veřejnoprávní vysílací organizace nezakládá nárok na odpočet daně, přičemž v případě přijatých plnění, která jsou použita jak pro činnosti, které jsou předmětem daně, tak pro činnosti, které předmětem daně nejsou, vzniká nárok na odpočet daně pouze v poměrné výši.

„Podstatou sporu byl rozdílný výklad zákona o DPH. Podle Finanční správy ČR jsou totiž poplatky za rozhlasové a televizní vysílání formou úplaty za poskytovanou službu, přičemž tyto služby jsou od DPH osvobozeny bez nároku na odpočet daně, z čehož plyne i povinnost pro Český rozhlas krátit svůj celkový nárok na odpočet DPH. Rozhodnutí Soudního dvora EU neznamená, že by měl Český rozhlas nárok na odpočet DPH v plné výši, o což ve sporu usiloval ale pouze to, že pro výpočet částečného nároku na odpočet se použije jiná metoda,“ říká náměstkyně ministra financí Alena Schillerová.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.