CZ EN

Poslanecká sněmovna schválila balík zákonů významně regulující hazard

Poslanecká sněmovna dnes ve třetím čtení schválila balík zákonů, které znamenají významný průlom v regulaci provozování hazardních her v České republice. „Považuji za historický úspěch, že po 26 letech konečně prošly Sněmovnou klíčové zákony, které výrazně mění pravidla pro hazard a omezí vliv hazardní lobby,“ okomentoval jejich přijetí ministr financí Andrej Babiš.

Cílem nové právní úpravy je zejména zpřísnění státního dozoru, řádné zdanění hazardních her, efektivnější postihování nelegálních provozovatelů jakož i provozovatelů na internetu a eliminace patologického hráčství. „Při tvorbě nové právní úpravy jsme vycházeli především ze zahraničních analýz, doporučení českých a zahraničních organizací a samozřejmě i ze zkušeností vyspělých státu Evropy,“ doplnil náměstek ministra financí Ondřej Závodský.

Trojice zákonů, do které patří návrh zákona o dani z hazardních her, návrh zákona o hazardních hrách a návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákonů o hazardních hrách a o dani z hazardních her, byla přijata se dvěma pozměňovacími návrhy.

Zatímco původní návrh zákona o dani z hazardních her předpokládal tři sazby daně, a to 35 % pro technické hry, 30 % pro loterie, binga a živé hry a 25 % pro kursové sázky, totalizátorové hry, tomboly a turnaje malého rozsahu, v důsledku přijetí pozměňovacího návrhu poslanců Karla Fiedlera a Miloslavy Vostré došlo ke změně na dvě sazby, a to na 35 % pro technické hry a 23 % pro všechny ostatní. „Je překvapivé, že Rozpočtový výbor hlasoval proti návrhu Ministerstva financí, neboť tato změna sazeb znamená, že stát a obce přijdou o 450 milionů ročně,“ řekl ministr financí.

Poslanci také odhlasovali pozměňovací návrh Vladislava Vilímce, který ruší navrhované omezení provozu hazardních her v blízkosti sportovních, kulturních zařízení a v prostorách vlakového nebo autobusového nádraží. Nově tak o vhodnosti či nevhodnosti umístění provozovny hazardních her, například v sousedství škol, školek, nemocnic či kostelů, budou rozhodovat obce v rámci obecně závazných vyhlášek. „Považuji za nehorázné, že poslanci v sousedství škol, školek, nemocnic a kostelů chtějí mít kasina,“ vyjádřil rozhořčení Andrej Babiš.

Klíčové pilíře této komplexní právní úpravy však byly zachovány. Vytvoří moderní a efektivní regulační rámec, jehož obsahem je vyvážená regulace za účelem vyšší ochrany osob před negativními jevy hazardních her a zároveň zajištěním vhodného podnikatelského prostředí s adekvátním daňovým výnosem pro stát.

Navrhovaná účinnost je od ledna 2017, kdy nahradí zastaralý a nedostatečný zákon z roku 1990.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.