CZ EN

Stanovisko MF k mimořádné schůzi sněmovny o odložení kontrolního hlášení

Ministerstvo financí v souvislosti s rozhodnutím opozice svolat na 22.12.2015 mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny k debatě o ročním odkladu zavedení kontrolních hlášení u DPH připomíná, že zákon, který kontrolní hlášení s účinností od 1. ledna 2016 zavádí, je platný již od 1. ledna 2015 a Poslaneckou sněmovnou byl schválen již 22. prosince 2014. Resort Ministerstva financí tedy poskytl veřejnosti časový komfort v délce více než jednoho roku, aby se připravila na kontrolní hlášení, během kterého Finanční správa o zavedení aktivně informovala, rozesílala zprávy, vydávala informační materiály a pořádala semináře. Plátci DPH se tak o opatření rozhodně měli možnost dozvědět včas.

„Všichni vědí už rok, že tento zákon bude platit. Je také zajímavé, že když se projednával v Poslanecké sněmovně, tak k němu de facto nebyla žádná velká debata. ODS ani TOP 09 neměly žádné výhrady,“ upozornil ministr financí Andrej Babiš. „Když opozice novelizovala zákon o dani z přidané hodnoty a zaváděla souhrnné hlášení, byl zákon vyhlášen 31. 12. 2009 a účinnost měl od 1. 1. 2010. To znamená jeden den. My jsme dali lidem jeden rok na přípravu a uspořádali velice intenzívní kampaň,“ připomněl Andrej Babiš.

Kontrolní hlášení je nástroj, který daňové správě pomůže v boji proti organizovanému zločinu a podvodům na DPH, které ročně dosahují výše 80 miliard korun. Ministerstvo financí odhaduje jen v prvním roce zavedení tohoto opatření navýšení inkasa DPH o 5 až 10 miliard korun.

Více informací naleznete v níže přiložené prezentaci.

Dokumenty ke stažení

Dokumenty ke stažení

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.