CZ EN

ECOFIN: Ministři se dohodli na půjčce 5 miliard eur pro Ukrajinu, diskutovali o řešení vysokých cen energií

Ministři financí a guvernéři centrálních bank EU dnes v čele se Zbyňkem Stanjurou a Alešem Michlem jednali spolu se zástupci Evropské komise a ECB na neformálním zasedání Rady Ecofin v Praze. Ministři financí diskutovali o dopadech ruské agrese na Ukrajině na evropské ekonomiky a podpořili rychlé přijetí dodatečné finanční pomoci Ukrajině ve výši 5 miliard EUR. Souběžně se zasedáním ministrů pro energetiku jednali také o řešení vysokých cen za energie a jejich finančních dopadech na státní rozpočty.

Klíčovým bodem jednání ministrů financí a guvernérů centrálních bank byla možná řešení současných vysokých cen energií, o kterých dnes primárně jednají ministři EU pro energetiku v Bruselu. „Aktuální situace na energetických trzích vyžaduje okamžité celoevropské řešení a z pohledu významných finančních dopadů zvažovaných kroků považuji za logické, že se tato debata promítá i do jednání ministrů financí. Osobně považuji za rozumné zastropovat na evropské úrovni ceny elektrické energie z jiných než plynových zdrojů, kde vznikají enormní zisky. A také oddělení cen elektrické energie od cen plynu,“ říká Zbyněk Stanjura a dodává: „Na národní úrovni jsme přitom připraveni přidat k evropskému řešení i naše vlastní, aby konečné ceny energií vyhovovaly domácnostem a podnikatelům v České republice.“

Po červencové dohodě na poskytnutí 1 mld. EUR se ministři financí EU v Praze dohodli na urychlení další části makrofinanční pomoci Ukrajině ve výši 5 mld. EUR. „Nová půjčka ve výši pěti miliard eur půjde na běžný provoz státu a zajištění chodu kritické infrastruktury v zemi, jako například úřadů, škol nebo nemocnic,“ říká ministr financí Zbyněk Stanjura a dodává: „Na následujících jednáních Ecofinu budu z pozice předsedající země prosazovat rychlou dohodu na poskytnutí zbývajících tří miliard eur, u kterých se musíme dohodnout také na rozdělení této částky na půjčky a granty.“ Mezinárodní měnový fond odhadl potřebnou finanční pomoc pro Ukrajinu v celkové výši 39 mld. USD, z čehož přibližně 9 mld. EUR přislíbila Evropská unie. 

V rámci debaty o hospodářské pomoci Ukrajině ministři financí diskutovali také o poválečné obnově Ukrajiny. „Rusko proti nám vede ekonomickou válku a jeho hlavním cílem je rozdělit společnost v zemích EU a roztříštit evropskou jednotu. Proto je na místě už dnes řešit vedle finanční pomoci na běžný provoz Ukrajiny také její poválečnou obnovu, která čím dříve začne, tím rychleji se země postaví nohy. Nebavíme se přitom o jednostranném nalévání peněz, ale především o umožnění českým a evropským firmám vstoupit na ukrajinský trh a investičně se podílet na obnově země, která nepochybně přinese celou řadu atraktivních podnikatelských příležitostí,“ uzavírá Zbyněk Stanjura.

Před společným zasedáním ministrů financí zemí EU se uskutečnilo jednání guvernérů evropských centrálních bank. Tématem byla rovněž válka na Ukrajině a její dopady na ekonomickou situaci evropských zemí. 

Dokumenty ke stažení

Dokumenty ke stažení

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.