CZ EN

Neformální videokonference ministrů financí zemí EU 6. září 2021

V pondělí 6. září proběhne videokonferenční zasedání ministrů financí a hospodářství zemí Evropské unie. Českou delegaci povede místopředsedkyně vlády a ministryně financí Alena Schillerová.

Pro Českou republiku zásadním bodem na agendě jednání bude schválení implementačního rozhodnutí k českému národnímu plánu obnovy. Ten spolu s irským národním plánem představují jediné dva body na tomto jednání.

Národní plány obnovy (NPO) pro Českou republiku a Irsko již byly projednány a schváleny ve všech přípravných orgánech Rady EU. Český NPO nyní představí ministryně Alena Schillerová svým kolegům, aby mohlo být přijato prováděcí rozhodnutí Rady, které je tak posledním zbývajícím krokem ze série hodnocení a schvalování NPO před jeho samotnou implementací.

Schválení plánu umožní ČR čerpat v letech 2021-2026 grantové prostředky v hodnotě přibližně 180 mld. Kč z Nástroje na podporu oživení a odolnosti a začít tak realizovat plánované investice a reformy. Největší část peněz, celkem 42 %, je určená na opatření v oblasti klimatu, která mají za cíl významně přispět k řešení výzev tzv. zelené transformace. Dalších 22 % přispěje k plnění opatření v oblasti digitální transformace veřejné i soukromé sféry.

Národní plány obnovy již odevzdalo celkem 25 členských států EU, z nichž sedm ještě čeká na schválení Evropskou komisí a následné projednání jejich NPO Radou EU. Zbývající dva státy, Bulharsko a Nizozemsko, zatím plány nepředložily.

Příští zasedání Rady ECOFIN se uskuteční formou neformálního setkání ministrů financí a hospodářství 10. a 11. září ve slovinském městě Brdo pri Kranju.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.