CZ EN

Zasedání Rady ministrů financí a hospodářství (ECOFIN) zemí Evropské unie proběhne 12. července 2016 v Bruselu

Českou delegaci povede 1. místopředseda vlády a ministr financí Andrej Babiš.

První zasedání ministrů financí pod vedením slovenského předsednictví bude věnováno především opatřením proti praní špinavých peněz, novým iniciativám v oblasti daní a odstraňování překážek pro investice a podpoře investičního prostředí v EU.

Komise ministrům představí novelu směrnice o předcházení zneužití finančního systému k praní peněz nebo financování terorismu. Oblasti, ve kterých Komise navrhne úpravy, by se měly dotknout mj. oblasti předplacených platebních karet, virtuálních měn, spolupráce finančně zpravodajských jednotek nebo vztahů se třetími zeměmi.

Komise bude taktéž prezentovat své Sdělení o dalších opatřeních ke zvýšení transparentnosti a boji proti daňovým únikům, které by mělo nastínit dodatečné kroky u automatické výměny informací v oblasti daní. Navržená opatření jsou především reakcí na kauzu tzv. Panama papers.

Ministři budou rovněž diskutovat o odstranění investičních bariér v rámci realizace tzv. třetího pilíře Investičního plánu pro Evropu, který se zaměřuje na zlepšování investičního prostředí, odstranění administrativních a regulatorních překážek a hlubší integraci jednotného vnitřního trhu v dané oblasti.

Slovenské předsednictví bude ministry informovat o svém pracovním programu a prioritách v Radě ECOFIN, mezi něž patří především prohlubování Hospodářské a měnové unie (HMU) včetně diskuse o možném Evropském systému pojištění v nezaměstnanosti, podpora investičního prostředí a boj s daňovými podvody a úniky.

Ministři budou seznámeni se závěry konvergenčních zpráv Komise a Evropské centrální banky, které pravidelně hodnotí plnění podmínek pro přijetí eura. V roce 2016 byly hodnoceny Bulharsko, Česká republiky, Chorvatsko, Maďarsko, Polsko, Rumunsko a Švédsko. Žádná z těchto zemí však o vstup do eurozóny nepožádala.

V rámci pracovní snídaně proběhne tradiční výměna názorů na současnou hospodářskou situaci v Evropské unii a ministři budou stručně seznámeni s výsledky předcházejícího jednání ministrů financí zemí, jejichž měnou je euro.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.