CZ EN

Zasedání Rady ministrů financí a hospodářství (ECOFIN) zemí Evropské unie proběhne v úterý 14. července 2015 v Bruselu

První jednání ministrů financí pod vedením lucemburského předsednictví bude věnováno především představení priorit nového předsednictví v Radě EU a prezentaci tzv. Zprávy pěti předsedů k dokončení Hospodářské a měnové unie.

Lucembursko předsedá Radě EU již po dvanácté a pro následujících šest měsíců si v hospodářské a finanční oblasti zvolilo jako tři hlavní priority (1) implementaci Investičního plánu pro Evropu, respektive Evropského fondu pro strategické investice (EFSI), (2) vytváření Unie kapitálových trhů a (3) boj proti daňovým únikům a podvodům.

Dalším bodem jednání by měla být diskuse o tzv. Zprávě pěti předsedů nazvané „Dokončení evropské hospodářské a měnové unie“. Ta bude ministrům představena ze strany Komise a předsedy Euroskupiny. Autoři zprávy jsou předsedové pěti evropských institucí (Komise, Euroskupiny, Evropské Rady, Evropské centrální banky a Evropského parlamentu). Tento dokument obsahuje nástin kroků, jejichž provedení by mělo vést k dokončení hospodářské a měnové unie (HMU). Zpráva apeluje na nutnost prohloubení  a budování HMU ve čtyřech oblastech: (1) Hospodářská unie (konvergence, prosperita a sociální soudržnost), (2) Finanční unie (integrované finance pro integrované hospodářství), (3) Fiskální unie (rámec pro zdravé a integrované fiskální politiky) a (4) Politická unie (demokratická odpovědnost, legitimita a posílení institucí). Dokončení HMU je v této zprávě naplánováno nejpozději do roku 2025.

Na pracovní snídani proběhne tradiční výměna názorů na současnou hospodářskou situaci v EU a na vývoj na finančních trzích. Ministři budou také seznámeni s výsledky předcházejícího jednání ministrů financí ze zemí Eurozóny. Dále budou informováni o makroekonomickém dialogu se sociálními partnery, a o stavu plnění preventivní pomoci EU Rumunsku poskytnuté v rámci nástroje na podporu platebních bilancí členských států mimo eurozónu. Ministři projednají současný stav provádění tzv. Fiskálního paktu.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.