CZ EN

Ecofin: Ministři financí schválili další 4 plány obnovy za 12,2 miliardy eur, řešili balíček proti praní špinavých peněz

Hlavním bodem videokonferenčního jednání ministrů financí EU v rámci Rady Ecofin bylo schválení dalších čtyř národních plánů obnovy. Se svými protějšky diskutovala Alena Schillerová také o novém evropském balíčku opatření proti praní peněz a financování terorismu.

Ve druhém kole schvalování národních plánů obnovy byly ministry financí schváleny plány Slovinska, Litvy, Chorvatska a Kypru. Celkem dosahují hodnoty 12,2 mld. EUR. Na prvním červencovém jednání Rady Ecofin se schválilo 12 plánů za 392,7 mld. EUR. Celkový objem finančních prostředků připravených v nástroji na podporu oživení a odolnosti (RRF) činí 672,5 mld. EUR.

Dnes jsme na Radě Ecofin projednali čtyři objemově menší plány obnovy. Ten český schválila Evropská komise minulý týden s tím, že naplňuje požadovaná digitální a environmentální kritéria. Na program jednání Rady by měl být zařazen hned na začátku září, protože v srpnu Rada nezasedá,“ vysvětluje ministryně financí Alena Schillerová a dodává: „Po schválení členskými státy budeme připraveni začít čerpat finanční prostředky. V rámci předfinancování bychom mohli ještě letos získat 13 procent z celkových 180 miliard, tedy zhruba 23,4 miliard korun,“ odhaduje Alena Schillerová.

Česká republika by měla z mimořádného krizového fondu Evropské unie v letech 2021-2026 získat 7,1 miliardy EUR, tedy zhruba 180 miliard korun. Peníze by měly jít na investiční projekty v oblasti digitalizace, klimatické udržitelnosti, vědy a vzdělání, ale třeba i na výstavbu onkologických center.

Na jednání probrali ministři financí také návrh nové legislativy v boji proti praní špinavých peněz. V rámci evropského tažení proti legalizaci nezákonných zisků a financování terorismu navrhuje Evropská komise zefektivnit spolupráci národních úřadů, omezit nejvyšší částku transakcí v hotovosti na 10 tisíc EUR (tedy přibližně 255 tisíc Kč) a vytvořit společný Úřad proti praní špinavých peněz (AMLA). Nový orgán by dohlížel na dodržování pravidel a také sledoval operace finančních institucí, u kterých hrozí případná nelegální operace.

Obecně jsem k zakládání nových úřadů spíše rezervovaná, ale pokud budou jasně definované pravomoci a spolupráce s národními orgány, jsem připravena o návrhu diskutovat. Samotný boj Komise proti praní špinavých peněz každopádně jednoznačně podporuji. Tím spíše, že naše země patří v oblasti potírání těchto praktik k evropským premiantům,“ uzavírá Alena Schillerová.

Finanční analytický úřad (FAÚ) předložil tento měsíc prostřednictvím Ministerstva financí vládě ke schválení Zprávu o druhém kole procesu národního hodnocení rizik v oblasti praní peněz a financování terorismu. Česká republika je tak mezi prvními zeměmi, které již zvládly druhé kolo zpracovat. Tzv. top AML hrozby jsou podle zprávy podvodná jednání a daňová trestná činnost s navazující praním peněz, praní zahraničních výnosů či hospodářská trestná činnost související s klientelismem.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.