CZ EN

Ecofin: Ministři financí jednali o digitální transformaci a udržitelném financování. Osm zemí apelovalo na dodržování fiskálních pravidel

Na neformálním setkání Rady Ecofin pod vedením slovinského předsednictví debatovali ministři financí Evropské unie o digitální transformaci ve světě financí a o problematice udržitelného financování. Tématem bylo také zdanění digitální ekonomiky a dodržování fiskálních pravidel.

Ministři financí v Lublani diskutovali dopady digitální transformace ve finančním světě a možnosti využití moderních technologií, jako jsou například blockchain (decentralizované databáze transakcí mezi několika subjekty) i mimo oblast transakcí s virtuálními měnami. Díky umělé inteligenci by mohlo v blízké budoucnosti dojít k postupnému nahrazování bankovních služeb decentralizovanými financemi, které jsou nezávislé na jedné centrální řídící autoritě.

Spolu s guvernéry centrálních bank dále ministři jednali o regulaci finančního sektoru v kontextu výzev zelené transformace a snahy o snížení emisí skleníkových plynů do roku 2030 o 55 % v porovnání s rokem 1990 a zajištěním uhlíkové neutrality do roku 2050. Debata se věnovala především reakci na rizika, která klimatická změna přináší pro finanční sektor, a snaze motivovat soukromý sektor ke spolufinancování přechodu na bezuhlíkovou ekonomiku. „Dosažení klimatické neutrality je pro Evropu bezpochyby jedna z největších výzev pro další desetiletí. Je nezbytné, abychom této klíčové ekonomické transformaci zajistili transparentní prostředí, které poskytne investorům dostatek informací. A současně abychom zajistili, že nebude docházet k účelovému zvýhodňování zelených investic například formou regulace,“ komentuje náměstkyně pro mezinárodní vztahy Lenka Dupáková, která na jednání v Lublani zastoupila ministryni financí Alenu Schillerovou.

Tématem diskuse bylo také zdanění digitální ekonomiky, kde ministři debatovali o možných cestách k dosažení mezinárodní dohody na změně stávajících pravidel zdaňování příjmů korporací. K návrhu globálního řešení v podobě dvou pilířů z dílny OECD přihlásilo již 134 zemí z celkových 140. Česká republika řešení na úrovni OECD dlouhodobě podporuje s odůvodněním, že jedině široká globální dohoda umožní efektivní zdaňování digitální ekonomiky právě tam, kde tyto firmy podnikají a reálně dosahují svých zisků.

Rakouský ministr Gernot Blümel v neposlední řadě otevřel téma dodržování rozpočtových a dluhových pravidel. Fiskální pravidla byla v rámci reakce na pandemii COVID-19 pozastavena, což umožnilo členským státům bezprecedentní podporu ekonomik, současně to však vedlo ke zvýšení zadlužení v případě řady zemí. Pravidla Paktu o stabilitě s růstu by měla být v plném rozsahu opětovně aplikována od roku 2023. V tomto kontextu se nicméně debatuje o jejich možné úpravě. Česká republika se proto vedle Dánska, Švédska, Slovenska, Finska, Nizozemí a Lotyšska připojila k Rakousku a stala se signatářem výzvy apelující na Evropskou komisi ohledně zachování odpovědné fiskální politiky zajištující dlouhodobou udržitelnost veřejných financí.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.