CZ EN

Ecofin: Ministři financí diskutovali o ekonomickém oživení i environmentálním zdanění

Na neformální konferenci Ecofin v Lisabonu diskutovala Alena Schillerová s dalšími ministry financí o potřebě vyvážené ekonomické obnovy evropských ekonomik. Vedle Národních plánů obnovy a dalších podpůrných programů bylo diskutováno také environmentální zdanění.

Ministři financí spolu s guvernéry centrálních bank řešili, jak vhodně nastavit měnovou a fiskální politiku a posílit jejich společný dopad na podporu ekonomického růstu. Shodli se na tom, že krize způsobená pandemií prokázala, jak se obě tyto politiky mohou navzájem posilovat a efektivně reagovat na případné krize.

Kombinace měnové a fiskální politiky poskytla potřebnou podporu české i evropské ekonomice. Nyní se musíme soustředit na to, aby nedošlo k předčasnému ukončení podpůrných opatření a vyvarovat se negativním šokům prudkým návratem do normálu. To koneckonců ve svých doporučeních zdůrazňuje i Evropská centrální banka,“ sdělila na jednání ministryně financí Alena Schillerová.

Důležitým nástrojem pro ekonomické oživení je zejména Nástroj nové generace EU (NGEU), včetně Nástroje pro oživení a odolnost (RRF), který společně s víceletým rozpočtem EU tvoří největší finanční balíček, který byl kdy v EU přijat.

„Krize nám ukázala, jak moc je důležité mít zdravé veřejné finance v dobrých časech. A vytvořit si v nich potřebné fiskální rezervy. Nyní se musíme zaměřit na nezbytnou konsolidaci veřejných financí. Musíme k ní ale přistupovat uvážlivě, pozvolna a správně ji načasovat,“ dodala Alena Schillerová.

Na Ecofinu diskutovali ministři financí také o environmentálním zdanění v EU a jeho roli při zotavení ekonomik. Ministryně financí Alena Schillerová ve svém projevu zdůraznila, že budoucí environmentální zdanění sehraje nepochybně významnou roli při obnově evropského hospodářství a že neopodstatněné daňové výjimky v oblasti spotřebních daní musí být omezovány.

Hlavní rámec budoucnosti environmentálního zdanění v EU je popsán ve strategickém dokumentu „Zelená dohoda pro Evropu“, který má za cíl dosažení klimatické neutrality do roku 2050.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.