CZ EN

Ministři podpořili pokračování EFSI

V úterý 6. prosince 2016 se v Bruselu uskutečnilo jednání Rady EU pro hospodářské a finanční záležitosti (ECOFIN). Mezi jeho hlavní témata patřily budoucnost Evropského fondu pro strategické investice (EFSI), zlepšení investičního prostředí a koordinace hospodářských politik. ČR na jednání zastupoval stálý představitel ČR při EU velvyslanec Martin Povejšil.

Ministři financí evropské osmadvacítky se na svém pravidelném zasedání v Bruselu dohodli na prodloužení fungování Evropského fondu pro strategické investice (EFSI) a navýšení jeho cíle až na 500 miliard eur v roce 2020. Splnili tak zadání lídrů EU z jednání Evropské rady v říjnu 2016. „ČR podpořila EFSI, fond vnímáme jako jeden z investičních nástrojů EU. Z českého pohledu je důležité jeho propojení směrem ke strukturálním fondům a větší geografická vyváženost podporovaných projektů“, přiblížil českou pozici velvyslanec Martin Povejšil. EFSI již akumuloval 138 miliard eur na projekty v 27 členských státech a měl pozitivní dopad na 300 tisíc malých a středních podniků.

K tématu investic přijala Rada ECOFIN rovněž závěry, které se týkají odstraňování překážek a zlepšování prostředí v EU. Nově by mělo být téma odstraňování investičních překážek součástí doporučení členským zemím v rámci tzv. Evropského semestru.
V rámci boje proti daňovým únikům ministři jednali o směrnici řešící vyhýbání se daňovým povinnostem tzv. ATAD2, kde zůstávají otevřené některé otázky, například výjimka z pravidel pro finanční sektor a také datum pro transpozici nové legislativy v členských zemích. Evropská komise na jednání rovněž zopakovala svůj závazek předložit legislativní návrh ve věci přenesení daňové povinnosti tzv. reverse charge do konce roku 2016, o který usiluje ČR.

Evropská komise představila ministrům Roční analýzu růstu, která definuje priority pro koordinaci hospodářských politik členských států EU a Zprávu v rámci mechanismu včasného varování. Jejím cílem je poukázat na riziko možné makroekonomické nerovnováhy v ekonomikách některých zemí. Součástí je také návrh doporučení Rady o provádění hlavních směrů hospodářských politik členských států, jejichž měnou je euro. Komise tak zahájila sedmý cyklus koordinace hospodářských politik v EU, tzv. Evropský semestr.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.