CZ EN

Česká republika vyhrála arbitráž se společností Phoenix Action

Ministerstvo financí dnes obdrželo konečné rozhodnutí arbitrážního tribunálu ve sporu izraelské společnosti Phoenix Action Ltd. proti České republice, ve kterém si společnost nárokovala částku převyšující jednu miliardu korun. Pařížský tribunál kompletně zamítl její nároky hned na samém počátku arbitráže. Rozhodující slyšení proběhlo 1. září 2008.

„Je to jednoznačně další potvrzení toho, že agresivní obhajoba státních zájmů, kterou jsem na ministerstvu financí zavedl, přináší své výsledky,“ uvedl ministr financí Miroslav Kalousek, „a chtěl bych zdůraznit, že protistrana nejen nic nevysoudila, ale zároveň musí uhradit veškeré náklady řízení a naše náklady na právní služby.“

Předmětem sporu byly nároky žalující strany za investice v ČR realizované skrze společnosti Benet Praha a Benet Group, klíčovým aktivem sporu byly zejména transakce spojené s akvizicí společnosti ČKD Blansko v roce 2001.

Mgr. Ondřej Jakob
tiskový mluvčí MF ČR

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.