CZ EN

Zpřísnění mezinárodních sankcí vůči Rusku

Finanční analytický úřad informuje o zpřísnění dosavadních a přijetí nových mezinárodních sankcí Evropské unie vůči Rusku v souvislosti s eskalací rusko-ukrajinského konfliktu. Rada EU významně rozšířila seznam osob, subjektů a orgánů, vůči nimž se uplatňuje zmrazení finančních aktiv v EU. Dále Rada EU zakázala financování Ruska, jeho vlády a ruské centrální banky. 

Nově se zavádí sankční režim, který zakazuje dovoz zboží pocházejícího z Doněcké nebo z Luhanské oblasti na Ukrajině do EU a poskytování s tím souvisejícího financování. Dále se zakazuje nabývat nebo zvyšovat účast v nemovitostech a v subjektech na území obou oblastí, zřizovat společné podniky se subjekty z těchto oblastí a poskytovat s těmito činnostmi investiční služby. Rovněž se zakazují do Doněcké a Luhanské oblasti dodávky zboží nebo technologií z odvětví dopravy, telekomunikací, energetiky a průzkumu a těžby ropy, zemního plynu a nerostných surovin. 

Významně se také omezuje obchodování se zbožím a technologiemi a poskytování s tím související technické pomoci. Zakázána je také technická pomoc nebo zprostředkovatelské, stavební či inženýrské služby přímo související s infrastrukturou na území obou oblastí Ukrajiny, která nejsou pod kontrolou vlády. Dále se zavádí zákaz poskytování služeb přímo souvisejících s činnostmi v oblasti cestovního ruchu na území obou oblastí. 

Výše zmíněné nabylo účinnosti dne 23. února 2022, resp. 24. února 2022. Více informací ve zprávě Finančního analytického úřadu zde: Zpřísnění mezinárodních sankcí v souvislosti s eskalací rusko-ukrajinského konfliktu.

 

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.