CZ EN

OECD zveřejnilo Ekonomický přehled ČR, 2011

Dne 4. října 2011 byl za účasti zástupců ČR projednán ve Výboru pro hospodářské přehledy (EDRC) v pořadí již desátý Ekonomický přehled ČR 2011 (.PDF, 1084 kB) (anglická verze dokumentu). Finální text zprávy byl představen veřejnosti dne 18. listopadu 2011 za účasti generálního tajemníka OECD Angela Gurríi a předsedy vlády ČR Petra Nečase (AV Záznam - Vláda). OECD ve zprávě o stavu české ekonomiky upozorňuje na nízký růst v porovnání s ostatními ekonomikami regionu a doporučuje pokračovat v reformách k posílení ekonomiky.

Kromě tradiční makroekonomické části se Ekonomický přehled podrobněji věnuje efektivitě veřejných výdajů a energetickému systému ČR. Mezi nejvýznamnější doporučení patří posílení rámce fiskální politiky zavedením explicitního dluhového cíle a ustavením nezávislé fiskální instituce. OECD uvítalo zavedení dobrovolného příspěvkově definovaného pilíře v rámci důchodového systému a doporučuje zvážit zavedení centralizovaného zúčtovacího místa a výplatu formou anuit a investiční strategii životního cyklu jako přednastavené alternativy. V oblasti zdravotní péče by ČR měla zavést systém plateb pro jednotlivé skupiny diagnóz a vypracovat národní plán kapacit. K efektivitě zdravotnictví by rovněž mohlo přispět povinné předepisování účinné látky a zavedení elektronických aukcí. Dle OECD je české hospodářství energeticky náročné s vysokou intenzitou uhlíku a nedostatečně využívá možnosti úspor energie i snížení emisí. Z tohoto důvodu doporučuje posílit nástroje podporující energetickou efektivitu, důsledněji je vyhodnocovat a lépe koordinovat. S cílem poskytnout správné cenové stimuly je třeba harmonizovat sazby spotřební daně ze všech fosilních paliv jako doplněk Evropského systému obchodování s emisními povolenkami, a to především zvýšením relativní ceny nafty.

Stručné shrnutí hlavních závěrů a doporučení jednotlivých přehledů je obsaženo v bulletinech OECD Policy Brief:

Zdroj: MF - Odbor Mezinárodní vztahy: OECD zveřejnilo Ekonomický přehled ČR, 2011, publikováno 11/2011

Dokumenty ke stažení

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.