CZ EN

Strategie financování a řízení státního dluhu České republiky na rok 2022

Ministerstvo financí uveřejňuje Strategii financování a řízení státního dluhu České republiky na rok 2022, která je předkládána jako předběžná pro období trvání rozpočtového provizoria. Po přepracování návrhu zákona o státním rozpočtu na rok 2022 a v návaznosti na jeho schválení bude publikována její aktualizace.

Pro rok 2022 činí výše splátek státního dluhu celkem 273,5 mld. Kč, tj. přibližně 4,2 % HDP. Splátky státního dluhu ve střednědobém výhledu v porovnání s rokem 2022 klesají v absolutní i relativní hodnotě vůči HDP až na 128 mld. Kč, tj. 1,8 % HDP v roce 2024. Celková potřeba financování bude stanovena v návaznosti na schválení návrhu zákona o státním rozpočtu na rok 2022.

Ministerstvo financí vydalo k datu 3. 1. 2022 dvě emise Dluhopisu Republiky v rekordní celkové výši 41,1 mld. Kč, která zajišťuje krytí více než 28 % celkových splátek korunových střednědobých a dlouhodobých státních dluhopisů v letošním roce, resp. 55 % těchto splátek spadajících do prvního pololetí. Zbývající korunovou potřebu financování v roce 2022 plánuje Ministerstvo financí pokrýt zejména emisemi střednědobých a dlouhodobých státních dluhopisů denominovaných v domácí měně, a to na domácím trhu v celkové jmenovité hodnotě v rozsahu nejméně 350 až 400 mld. Kč. V závislosti na vývoji na finančních trzích a měnově-politické situaci se plánuje na domácím trhu vydání nejméně dvou nových emisí fixně úročených střednědobých a dlouhodobých státních dluhopisů vydaných v domácí měně.

V průběhu prvního čtvrtletí budou také ve spolupráci s primárními dealery zahájeny přípravy na refinancování eurových splátek státního dluhu prostřednictvím dostupných alternativních co nejefektivnějších dluhových nástrojů v souladu s aktuální nejlepší praxí mezinárodního trhu státních dluhopisů, včetně případné nové emise státního eurodluhopisu na domácím trhu vydaného podle českého práva.

Hlavní parametry Strategie financování a řízení státního dluhu České republiky na rok 2022 a programu financování a emisní činnosti státu se zaměřením na první čtvrtletí letošního roku budou po jejich uveřejnění prezentovány detailněji a diskutovány se zástupci primárních dealerů a České národní banky v rámci 25. Výboru primárních dealerů konaného videokonferenčně dne 6. ledna 2022.

Dokumenty ke stažení

Dokumenty ke stažení

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.