CZ EN

MP/03/2022 – Uplatnění zvýšené sazby místního poplatku ze psů

Dotaz:

Poplatník má v držení dva psy, u jednoho z nich mu svědčí osvobození, lze v takovém  případě uplatnit zvýšenou sazbu poplatku?

Odpověď:

Podle ust. § 2 odst. 3 zákona o místních poplatcích činí sazba poplatku ze psů až 1 500 Kč za kalendářní rok a jednoho psa. Sazba poplatku za psa, jehož držitelem je osoba starší 65 let, činí až 200 Kč za kalendářní rok. U každého dalšího psa může sazba poplatku činit až o 50 % více, než činí výše horní hranice poplatku stanovené zákonem. Uvedenou právní úpravu obsahuje zákon o místních poplatcích z toho důvodu, že poplatek ze psů nemá pouze funkci fiskální, ale také především funkci regulační. Jedná se o nástroj, jehož využitím může obec na svém území ovlivnit zájem o chov psů. Pro uplatnění zvýšené sazby za druhého a každého dalšího psa je vždy rozhodující skutečnost, že došlo k naplnění předmětu poplatku několikrát, tj. že poplatník má v držení větší počet psů starších 3 měsíců. Na možnost využití zvýšené sazby poplatku nemá vliv, že držiteli psa v některých případech svědčí osvobození od poplatku ze psů, ani časové pořadí jejich získání do držby.  

 

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.