CZ EN

SP/02/2020 – Zpoplatnění kopie ze spisu v přestupkovém řízení

Dotaz:

Je pořízení kopie dokumentu ze spisu pro účastníka přestupkového řízení předmětem správního poplatku?

Odpověď:

Ustanovení § 2 odst. 2 zákona č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o správních poplatcích“), obsahuje taxativní výčet úkonů, které nejsou předmětem správního poplatku. Vedle úkonů zahájených správním úřadem z moci úřední, s výjimkou místního šetření, a úkonů souvisejících s trestním řízením, nejsou předmětem správního poplatku úkony související s přestupkovým řízením, nestanoví-li sazebník zákona o správních poplatcích jinak.

Za vydání kopie ze spisu vybírá správní úřad správní poplatek podle položky 3 písmeno a) sazebníku zákona o správních poplatcích. Vzhledem k tomu, že v položce 3 není obsažena úprava odlišná od ustanovení § 2 odst. 2 zákona o správních poplatcích, vydání kopie ze spisu vedeného v přestupkovém řízení není předmětem správního poplatku. Rozhodující přitom není, zda kopii požaduje obviněný, poškozený nebo osoba přímo postižená spácháním přestupku.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.