CZ EN

MP/15/2020 – Poplatek ze psů – Stanovení sazby poplatku v rozdílné výši

Dotaz:

Může obec stanovit pro určité skupiny poplatníků sazbu místního poplatku ze psů v rozdílné výši? Do jaké výše by pak obec byla oprávněna zvýšit těmto poplatníkům sazbu za druhého a každého dalšího psa?

Odpověď:

Horní hranici sazby poplatku ze psů stanoví zákon o místních poplatcích v ustanovení § 2 odst. 3. Konkrétní výši sazby je obec povinna v souladu s ustanovením § 14 odst. 2 písm. a) zákona o místních poplatcích upravit v obecně závazné vyhlášce. Zákon o místních poplatcích nevylučuje, aby obec stanovila pro určité skupiny poplatníků sazbu v rozdílné výši např. s ohledem na místo, kde je pes držen (v rodinném domě, bytovém domě, v historické části města nebo v centru města). Poplatníkům, kterým je podle zákona možné stanovit sazbu až ve výši 1500 Kč, je obec oprávněna zvýšit sazbu u druhého a každého dalšího psa až na částku 2 250 Kč. Poplatníkům, kterým je podle zákona možné stanovit sazbu až ve výši 200 Kč, je obec oprávněna zvýšit sazbu u druhého a každého dalšího psa až na částku 300 Kč.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.