CZ EN

MP/14/2020 - Poplatek ze psů - Ohlašovací povinnost při dosažení věku poplatníka 65 let

Dotaz:

Je poplatník místního poplatku ze psa za účelem uplatnění snížené sazby poplatku (až 200,- za kalendářní rok) povinen ohlásit správci poplatku, že dovršil věk 65 let?

Odpověď:

Novelou zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů, provedenou zákonem č. 278/2019 Sb. (dále jen „zákon o místních poplatcích“), byla s účinností od 1. 1. 2020 v ust. § 14a odst. 1 zákona o místních poplatcích nově upravena povinnost poplatníka podat správci poplatku ohlášení. Současně byly vymezeny situace, kdy poplatník uvedenou povinnost nemá. Jednou z nich je vyloučení této povinnosti v obecně závazné vyhlášce. Další je upravena v nově vloženém odst. 5, podle něhož povinnost ohlásit změnu údaje (dle ust. § 14a odst. 2) se nevztahuje na údaj, který si správce poplatku může zjistit automatizovaným způsobem z rejstříků nebo evidencí, do nichž má zřízen automatizovaný přístup. V obecné rovině tak lze přijmout závěr, že je-li správce poplatku schopen získat údaj o datu narození poplatníka (příp. jiný údaj rozhodný mj. pro úlevu či osvobození od poplatku) automatizovaným způsobem při využití automatizovaného přístupu, nemá poplatník povinnost podat správci poplatku ohlášení.

Uvedený právní závěr však nelze aplikovat v případě místního poplatku ze psa v souvislosti s překročením věkové hranice 65 let. Na rozdíl od předchozích právních úprav, kdy prokázání skutečností rozhodných pro uplatnění snížené sazby poplatku ze psa záviselo na řadě proměnných (v případě důchodového věku poplatníka zejména na skutečnosti, zda je poživatelem starobního důchodu jako jediného zdroje svých příjmů), a tedy záleželo na poplatníku, zda svá tvrzení doloží důkazními prostředky, novelou zákona o místních poplatcích došlo ke zcela zásadní změně. Rozhodným kritériem pro uplatnění snížené sazby poplatku je bez dalšího s účinností od 1. 1. 2020 dosažení, resp. překročení, zákonem stanovené věkové hranice. Nejedná se tedy o nárok ve smyslu osvobození či úlev od poplatku ze psa, a tedy poplatníku v daném případě nevzniká povinnost podat ohlášení (uvedenou skutečnost je správce poplatku povinen zohlednit z úřední povinnosti).

V případě, kdy by však snížená sazba poplatku ze psa byla dále modifikována (např. dalším snížením sazby poplatku pro tuto skupinu poplatníků ve vazbě na charakter bydlení či část obce), pak by poplatník, pokud by si osvobození či úlevu hodlal nárokovat, byl povinen podat ve stanovené lhůtě ohlášení za podmínek výše popsaných.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.