CZ EN

MP/13/2020 - Poplatek z pobytu - Pobyt ve vlastním mobilním zařízení umístěném na pronajatém pozemku

Dotaz:

Je nájemce obecního pozemku v kempu, který není v obci přihlášený k pobytu, povinen platit poplatek z pobytu, pokud na uvedeném pozemku umístil mobilheim či obytný přívěs?

Odpověď:

Poplatníkem poplatku z pobytu je podle ust. § 3 zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích (dále jen „zákon o místních poplatcích“) osoba, která není v obci přihlášená. Předmětem poplatku z pobytu je dle ust. § 3a zákona o místních poplatcích úplatný pobyt trvající nejvýše 60 po sobě jdoucích kalendářních dnů u jednotlivého poskytovatele pobytu.

Pronajímá-li obec v některé své lokalitě (např. v kempu) pozemky na dobu delší než 60 po sobě jdoucích dnů a nájemce tohoto pozemku na něm může umístit mobilheim nebo obytný přívěs, který využívá celoročně nebo po stanovenou sezónu (většinou v letních měsících) k naplnění svých rekreačních potřeb, není v postavení poplatníka a není povinen platit poplatek z pobytu.

Pokud by však tento nájemce dále uvedené zařízení za úplatu poskytoval dalším osobám na dobu kratší než 60 dní, pak by tyto osoby byly poplatníky poplatku z pobytu. Osoba nájemce, která jim poskytuje pobyt, by byla v postavení plátce poplatku a jako taková by byla povinna od nich poplatek z pobytu vybrat a odvést správci poplatku, kterým je obecní úřad. Tato osoba by také musela plnit povinnosti nepeněžité povahy, tj. ohlašovací povinnost a povinnost vést evidenční knihu, jejichž náležitosti stanoví zákon o místních poplatcích.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.