CZ EN

MP/12/2020 – Poplatek z pobytu – Zaměstnanci územních samosprávných celků

Dotaz:

Jsou od poplatku z pobytu osvobozeni zaměstnanci územních samosprávných celků, kteří se v rámci pracovního výkonu účastní vzdělávací akce v zařízení, které je v majetku České republiky?

Odpověď:

V souladu s ust. § 3b odst. 2 zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů, je od poplatku osvobozen státní zaměstnanec nebo zaměstnanec České republiky pobývající na území obce v zařízení ve vlastnictví České republiky nebo této obce v souvislosti s plněním služebních nebo pracovních úkolů.

Postavení zaměstnanců územních samosprávných celků upravuje zákon č. 312/2002 Sb., o úřednících územních samosprávných celků a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o úřednících“).

V ust. § 1 odst. 1 zákona o úřednících je uvedeno, že „tento zákon upravuje pracovní poměr úředníků územních samosprávných celků a jejich vzdělávání.“ V souladu s ust. § 2 odst. 3 zákona o úřednících vykonávají tito zaměstnanci správní činnosti, kterými se podílí na plnění úkolů úřadu územního samosprávného celku v samostatné nebo přenesené působnosti v oblasti veřejné správy podle zvláštních předpisů.

Z výše uvedeného je zřejmé, že úředník územního samosprávného celku je v pracovním poměru k tomuto územnímu samosprávnému celku, a nelze jej považovat za státního zaměstnance nebo zaměstnance České republiky.

Z daného vyplývá, že na zaměstnance územních samosprávných celků se osvobození od poplatku z pobytu nevztahuje, a to ani v případě, že se účastní vzdělávání v rámci svých pracovních povinností v zařízení, které je v majetku České republiky.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.