CZ EN

MP/18/2018 – Osvobození zletilé osoby umístěné v dětském domově od místního poplatku za komunální odpad

Dotaz:

Je nezaopatřená zletilá osoba, která pobývá v dětském domově na základě smlouvy o poskytnutí plného přímého zaopatření po skončení výkonu ústavní výchovy, osvobozena od místního poplatku za komunální odpad?

Odpověď:

Podle ustanovení § 2 odst. 6 zákona č. 109/2002 Sb., o výkonu ústavní výchovy nebo ochranné výchovy ve školských zařízeních a o změně dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů, může zařízení (kterým je podle § 2 odst. 1 zmíněného zákona i dětský domov) poskytnout po ukončení výkonu ústavní výchovy zaopatření zletilé nezaopatřené osobě, která se připravuje na budoucí povolání (max. do 26 let věku). Toto zaopatření je poskytováno na základě smlouvy uzavřené s nezaopatřenou osobou a dětským domovem.

Ustanovení § 10b odst. 3 písm. a) zákona o místních poplatcích normuje, že od poplatku je osvobozena fyzická osoba, která je umístěna do dětského domova pro děti do 3 let věku, školského zařízení pro výkon ústavní nebo ochranné výchovy nebo školského zařízení pro preventivně výchovnou péči na základě rozhodnutí soudu nebo smlouvy.

Na základě uvedených skutečností lze konstatovat, že nezaopatřená zletilá osoba, která pobývá v dětském domově na základě smlouvy, je osvobozena od místního poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů.

(Pozn.: „Zákonem č. 543/2020 Sb., kterým se mění zákony v souvislosti s přijetím zákona o odpadech a zákona o výrobcích s ukončenou životností, byl poplatek za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů k 31. 12. 2020 zrušen a nahrazen poplatkem za obecní systém odpadového hospodářství a poplatkem za odkládání komunálního odpadu z nemovité věci.“)

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.