CZ EN

MP/20/2017 - Místní poplatek z ubytovací kapacity – využité lůžko a den

Otázka:

Zákonem o místních poplatcích je sazba poplatku z ubytovací kapacity stanovena za každé „využité lůžko a den“. Je v souladu se zákonem postup při stanovení výše poplatkové povinnosti, kdy je za „den“ považován i den příjezdu a odjezdu ubytovaného, a to s argumentací, že ubytovaní hosté využívají služeb a infrastruktury obce, která poplatek zavedla?

Odpověď:

Ustanovení § 7 odst. 4 zákona o místních poplatcích jednoznačně stanoví sazbu místního poplatku z ubytovací kapacity poplatku ve vztahu ke každému „využitému lůžku a dni“, aniž by současně byly uvedeny jakékoliv další vymezující skutečnosti týkající se pojmu den, jako např. slova „započatý den“.

Ohledně užití pojmu „den“ v uvedeném ustanovení může mít zákonodárce, z logiky věci a kontextu ustanovení, na mysli pouze kalendářní den. Při stanovení výše poplatkové povinnosti poplatníka, kterým je ubytovatel, je rozhodující skutečnost, zda bylo v konkrétním kalendářním dni „využito“, tj. zaplaceno lůžko v zařízení určeném k přechodnému ubytování za úplatu.

Zpravidla již při objednání ubytování jsou dny označeny konkrétním „datem dne příjezdu a datem dne odjezdu“ klienta. Pro určení využitých lůžek v rámci dne bude vždy rozhodný pouze počet „využitých lůžek v příslušném kalendářním dni“. Např. při objednání noclehu v jednolůžkovém pokoji od 1. do 3. listopadu půjde o využití jednoho lůžka, a to po dvě noci dvou po sobě jdoucích kalendářních dnů (2. a 3. listopadu). Skutečnost, že klient má možnost se v den příjezdu ubytovat a služeb a infrastruktury obce využívat až do svého odjezdu, je v případě tohoto poplatku nerozhodná.

(Pozn.: „Zákonem č. 278/2019 Sb., kterým se mění zákon č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů, byl poplatek z ubytovací kapacity k 31. 12. 2019 zrušen.“)

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.