CZ EN

Pokutové bloky budou od července nahrazeny příkazovými bloky

K 1. červenci 2017 bude ukončena platnost všech druhů dosud používaných pokutových bloků, které budou nahrazeny příkazovými bloky. Děje se tak v souvislosti s účinností zákona o odpovědnosti za přestupky a řízení o nich (č. 250/2016 Sb.). Nově zavedené příkazové bloky obsahují ochranné prvky proti jejich dodatečnému pozměňování či padělání, včetně tzv. hologramu.

Každý, komu byla v příkazním řízení udělena pokuta za přestupek či peněžitá záruka za splnění povinnosti, si prostřednictvím webových stránek Ministerstva financí bude moct ověřit, zda příkazový blok, který obdržel, není na seznamu odcizených, ztracených či zničených příkazových bloků a mohl tedy být zneužit.
Zájemci o informace ohledně pravosti a použitelnosti jednotlivých příkazových bloků získávají možnost jednoduše zjistit, zda právě jejich příkazový blok neměl být vyřazen z oběhu, podle zveřejňovaných počátečních a konečných čísel vyřazených svazků. V případě, že se jedná o neplatný příkazový blok, mohou se obrátit na Ministerstvo financí nebo Policii České republiky.

Na webových stránkách Ministerstva financí najdete podobu jednotlivých příkazových bloků. Seznam odcizených, ztracených a zničených příkazových bloků od 1. 7. 2017 naleznete zde.

 

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.