CZ EN

Vnější připomínkové řízení a konzultace k návrhu zákona o trhu s nevýkonnými úvěry a návrhu změnového zákona

Vnější připomínkové řízení a konzultace k návrhu zákona o trhu s nevýkonnými úvěry a návrhu zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o trhu s nevýkonnými úvěry

Ministerstvo financí zahájilo dne 3. února 2023 vnější připomínkové řízení k návrhu zákona o trhu s nevýkonnými úvěry a návrhu zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o trhu s nevýkonnými úvěry.

Připomínky může uplatnit i odborná veřejnost, a to do 3. března 2023 zasláním na elektronickou adresu platebni.sluzby[at]mfcr.cz.

Důvodem předložení návrhů je transpozice směrnice Evropského parlamentu a Rady 2021/2167 ze dne 24. listopadu 2021 o správcích úvěru a obchodnících s úvěry a o změně směrnic 2008/48/ES a 2014/17/EU. 

Návrh zákona o trhu s nevýkonnými úvěry přináší ucelenou úpravu sekundárního trhu s bankovními úvěry, jehož režim není v současné době v České republice sjednocen a podléhá obecné občanskoprávní úpravě. Návrh zákona obsahuje veřejnoprávní regulaci správy nevýkonných úvěrů a stanoví podmínky pro tuto správu a dále definuje tzv. správce nevýkonného úvěru a obchodníka s úvěry.

V souvislosti s tím dochází ke změně některých dalších zákonů. Do zákona o spotřebitelském úvěru je transponován proces shovívavosti a posouzení dlužníka spotřebitele před zahájením vymáhání nevýkonného spotřebitelského úvěru. V zákoně o bankách a zákoně o spořitelních a úvěrních družstvech je nově do výčtu činností, které mohou banky a spořitelní a úvěrní družstva vykonávat, zařazena správa úvěru. K doprovodným změnám došlo též v občanském soudním řádu a zákoně o platebním styku.

Adaptace se provádí v minimalistické podobě. Český právní řád se tedy nemění více, než je nutné.

Materiály jsou dostupné v elektronické knihovně Úřadu vlády eKLEP.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.