CZ EN

Platební balíček – návrh revize směrnice o platebních službách a návrh nařízení o mezibankovních poplatcích

Evropská komise publikovala dne 24. července 2013 v rámci tzv. platebního balíčku návrh revidované směrnice o platebních službách (Payments Services Directive - PSD2) a návrh nařízení o mezibankovních poplatcích (Multilateral Interchange Fees - MIF).

Návrh nařízení o mezibankovních poplatcích zavádí maximální výši mezibankovních poplatků pro transakce pomocí spotřebitelských debetních a kreditních karet a zakazuje obchodníkům u těchto typů karet používat příplatky (tzv. surcharging - poplatky, které si někteří obchodníci účtují při platbách kartou). Stanovením stropů u spotřebitelských karet se náklady prodejců na platební transakce podstatně sníží a příplatky již nebudou odůvodněné. Stropy jsou stanoveny ve výši 0,2 % hodnoty transakce debetní kartou a 0,3 % pro transakce kreditní kartou. Pro vnitrostátní transakce je navrhováno přechodné období 2 roky, pro přeshraniční transakce 2 měsíce od účinnosti nařízení. V případě karet, na něž se stropy nevztahují (zejména služební platební karty a třístranné systémy, např. American Express), mohou prodejci buď požadovat příplatky, nebo odmítnout karty přijímat. Tím lze náklady na tyto drahé karty přenést přímo na ty, kteří je používají, a neponesou je všichni spotřebitelé.

Hlavními navrhovanými změnami oproti stávající směrnici o platebních službách jsou větší ochrana spotřebitele a úprava tzv. služby iniciování platby. Zvýšení ochrany spotřebitele před podvody či možným zneužitím platebního prostředku spočívá ve snížení maximální spoluúčasti klienta ze 150 na 50 eur v případě neautorizovaných transakcí. Ochrana spotřebitele se zvyšuje i pro převody a poukazování peněz mimo EU a platby v jiných měnách než členských států EU, co se týče informačních povinností. Tzv. služba iniciování platby je služba probíhající mezi prodejcem a bankou kupujícího, jež umožňuje provádění elektronických plateb bez použití platební karty. Na poskytovatele těchto služeb se již budou uplatňovat stejné standardy regulace a dohledu jako na všechny ostatní platební instituce. Zároveň budou muset všichni poskytovatelé platebních služeb zvýšit zabezpečení internetových transakcí pomocí sofistikovanějšího ověření totožnosti zákazníka.

Podrobnější informace viz webové stránky Evropské komise.

Související dokumenty:

 

Zdroj: MF - odbor Finanční trhy II - odd. 3502 Platební služby a tržní infrastruktura

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.