CZ EN

Ministerstvo financí předložilo vládě návrh na novelizaci právní úpravy cenných papírů

V souladu s Plánem legislativních prací na rok 2010 předložilo ministerstvo dne 27. prosince 2010 vládě návrh zákona, kterým se mění zákon č. 591/1992 Sb., o cenných papírech, ve znění pozdějších předpisů, a některé související zákony.

Cílem návrhu zákona je dílčími úpravami ujasnit a zpřesnit stávající koncepci soukromoprávní úpravy cenných papírů a celkově podpořit funkčnost právní úpravy v praxi,“ říká náměstkyně ministra Klára Król. Hlavní novinkou je zakotvení obecné charakterizace cenného papíru a stanovení základních náležitostí cenných papírů, které nejsou zvláště upraveny jiným právním předpisem. Návrh zákona upravuje též převod cenných papírů dlužníka za účelem zajištění pohledávky na věřitele se současně sjednaným zpětným převodem cenných papírů na dlužníka poté, co je dluh splněn řádně a včas nebo nastane jiná skutečnost, kterou si dlužník a věřitel ujednali. Tím dojde k rozšíření použitelnosti cenných papírů v právních vztazích. „V praxi tak bude jednoznačnou právní úpravou umožněno, aby bylo převodem cenného papíru zajištěno plnění jakékoliv pohledávky.“ doplňuje náměstkyně Król.

Navrhuje se, aby zákon nabyl účinnosti dne 1. září 2011.

Odborné veřejnosti se pro informaci předkládají příslušné materiály ve verzi předložené vládě.

Dokumenty ke stažení

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.