CZ EN

Iniciativa Evropské komise v souvislosti s projektem Open finance

Evropská komise uveřejnila na svých internetových stránkách Zprávu o otevřených financích (Report on Open finance), kterou zpracovala Expertní skupina pro evropský finanční datový prostor. 

Iniciativa v oblasti otevřených financí zaměřující se na podporu inovací založených na datech má dva konkrétní cíle, a sice zajistit, aby zákazníci (spotřebitelé i společnosti) měli kontrolu nad využíváním svých dat ve finančním sektoru a zároveň umožnit uživatelům dat ve finančním sektoru přístup k datům zákazníků na základě jejich souhlasu. Dosažení těchto dvou cílů má mimo jiné umožnit vznik nových finančních služeb a produktů založených na datech. Mezi zainteresované subjekty v oblasti open finance patří i) zákazníci, kteří mohou udělit přístup ke svým datům uchovávaným finančními institucemi například za účelem získání personalizovaných produktů a služeb; ii) finanční instituce jednající jako držitelé dat o zákaznících; a iii) třetí strany jako poskytovatelé finančních produktů (např. fintech společnosti) vystupující jako uživatelé dat zákazníků. 

S ohledem na Zprávu o otevřených financích je možné ze strany Evropské komise očekávat iniciaci legislativního návrhu. 

V té souvislosti se vyzývá odborná veřejnost, aby zaslala své připomínky a náměty k publikované Zprávě o otevřených financích, a to na adresu inovace@mfcr.cz do 20. 6. 2023.

Dokumenty ke stažení

Dokumenty ke stažení

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.