CZ EN

Bulletin inovací 2/2023

V únorovém vydání Bulletinu inovací bychom Vám rádi představili mimo jiné novinky v oblasti Open Banking a Open Finance, zprávu Centra pro alternativní finance v Cambridge hodnotící využívání SupTechu finančními orgány či výsledky srovnání délky licenčních řízení pro činnosti dle PSD2 v EU publikovanou Evropským orgánem pro bankovnictví.

K aktualitě v Bulletinu inovací týkající se licencování poskytovatelů platebních služeb dle PSD2 v České republice doplňujeme, že šetření EBA se vztahovalo jen k licencování poskytovatelů platebních služeb dle PSD2 a nezohledňovalo licencování správců informací o platebním účtu a poskytovatelů platebních služeb v národním režimu (poskytovatelé platebních služeb malého rozsahu a vydavatelé elektronických peněz malého rozsahu). Ze zpráv o výkonu dohledu ČNB uveřejněných na webu ČNB plyne, že ve sledovaném období let 2019 - 2021 ČNB zahájila řízení ohledně 97 nových žádostí z oblasti platebního styku (včetně žádosti o povolení poskytovatelů palebních služeb v národním režimu) a udělila povolení 19 subjektům. Licencování poskytovatelů platebních služeb dle PSD2, jež bylo předmětem zkoumání EBA, tvořilo tedy jen část licenční činnosti ČNB v daném období.

Zároveň bychom Vás rádi informovali, že FinTech Cowboys zveřejnili začátkem února aktualizovanou mapu českého FinTechu

Vaše připomínky, návrhy a podněty uvítáme na e-mailu inovace@mfcr.cz.

Dokumenty ke stažení

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.