CZ EN

Studie OECD k decentralizovaným financím (DeFi)

Decentralizované finance (DeFi) jsou finanční služby založené na blockchainu. Fungují bez prostředníka, jednotliví účastníci si zde poskytují finanční služby přímo mezi sebou, a to většinou bez zakotvení v určitém národním právním řádu.

DeFi se zabývala Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) ve studii Why Decentralised Finance (DeFi) Matters and the Policy Implications. Tato studie DeFi definuje, shrnuje jejich vývoj a zabývá se i tzv. stablecoins (kryptoměny, jejichž hodnota je vázána na hodnotu podkladového aktiva, kterým může být zákonná měna, obchodovatelná komodita či speciální algoritmus). Následně analyzuje výhody DeFi, jako je zvýšená finanční inkluze, a zabývá se i nevýhodami, jako jsou například nevyvinutý dohledový právní rámec a z něho vyplývající rizika pro investory a spotřebitele či technologické nedostatky, které mohou umožnit hackerské útoky.

Závěrem neuvádí konkrétní doporučení pro budoucí právní úpravu DeFi, shrnuje ale relevantní fakta, která by měl zákonodárce brát v potaz. Předem upozorňuje, že provést právní zakotvení DeFi bude složité z důvodu chybějícího prostředníka, díky čemuž bude složité určit i osobu odpovědnou za provádění a vymáhání určených pravidel. Určitá odpovědnost by mohla být přenesena na DAO (Decentralised Autonomous Organisation, tj. organizace, které decentralizovaným způsobem zajišťují správu dané aplikace) či na vývojáře protokolu. Právním problémem je i fakt, že DeFi nemá určenou lokaci svých operací, tím pádem ani jurisdikci. Z tohoto důvodu je silně doporučován rozvoj mezinárodní spolupráce v této oblasti.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.