CZ EN

Veřejná diskuze - Zákon o veřejných pojistných a správě daně z příjmů fyzických osob (JIM)

II. fáze jednoho inkasního místa: zákon o veřejných pojistných a správě daně z příjmů fyzických osob

Ministerstvo financí předložilo do vnějšího připomínkového řízení návrh zákona o veřejných pojistných a správě daně z příjmů fyzických osob a návrh zákona, kterým se mění zákony v souvislosti s přijetím zákona o veřejných pojistných a správě daně z příjmů fyzických osob.

Návrhy těchto zákonů realizují tzv. II. fázi jednoho inkasního místa tím, že sjednocují správu daně z příjmů fyzických osob a správu veřejných pojistných, mezi něž patří pojistné na důchodové pojištění, pojistné na důchodové spoření, pojistné na zdravotní pojištění a pojistné z úhrnu mezd (nahrazující dosavadní zaměstnavatelovu část jednotlivých pojistných).

Nově budou jejich správu zajišťovat orgány Finanční správy České republiky v procesním režimu daňového řádu. Sníží se tak administrativní zátěž pro daňové subjekty, jelikož budou ohledně daně z příjmů fyzických osob i veřejných pojistných komunikovat pouze s jedním orgánem, pomocí jednotného formuláře a v jednotných lhůtách.

Návrhem dále dojde k celkovému zpřehlednění právní úpravy veřejných pojistných a ke sblížení jejich základů se základem daně z příjmů fyzických osob.

Dokumenty ke stažení

 

Návrh se sestává ze dvou částí:

1) návrh zákona o veřejných pojistných (k němu se váže důvodová zpráva k zákonu o veřejných pojistných včetně přílohy důvodové zprávy),

2) návrh doprovodného zákona (k němu se váže důvodovová zpráva k doprovodnému zákonu a platné znění, které reflektuje změny provedené tímto doprovodným zákonem).

Veřejnosti se předkládají příslušné materiály ve verzi předložené do vnějšího připomínkového řízení. Případná vyjádření k návrhu zákona lze zaslat do 17. června 2013 na elektronickou adresu ZVP(zavináč)mfcr.cz.

Dokumenty ke stažení

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.