CZ EN

Finanční a ekonomické informace 12/2018

V rubrice Podrobně k tématům tentokrát najdete přehledový článek „Primární emise mincí v hledáčku amerických regulátorů finančního trhu“. Věnuje se virtuálním vstupům na burzu (Initial Coin Offerings, ICO), které využívají jako alternativní zdroje financování prostřednictvím kryptoměn a různých forem virtuálních tokenů některé mladé technologické firmy (start-upy). V článku jsou uvedeny příklady některých podvodů s ICO, dále je pozornost věnována možnostem jejich účinné regulace ve Spojených státech amerických.
Druhý přehledový článek, který rubrika přináší, nese název „Plány společnosti Volkswagen na přesun výroby automobilů se spalovacími motory do ČR a související otázky“. Text zasazuje plánovanou změnu do kontextu aféry Dieselgate a ekologických opatření EU, citovány jsou rovněž komentáře zpochybňující přínos státních zásahů do této oblasti v souvislosti s příliš ambiciózními limity a budoucnosti elektromobilů vzhledem k jejich efektivitě. Dále je pozornost věnována možným dopadům některých rozhodnutí (přesun výroby Passatu do ČR, přesun výroby SUV mimo ČR aj.) na českou ekonomiku včetně zaměstnanosti. V závěru se článek věnuje komentářům k současnému ekonomickému boomu ve střední Evropě, budoucím rizikům (zvyšování mezd, nedostatek kvalifikované pracovní síly) a možnostem dosažení dalšího stupně rozvoje, zejména nutnosti inovací pro zvýšení produktivity.

Dokumenty ke stažení

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.