CZ EN

Materiály na jednání vlády dne 2. listopadu 2022

Bod č. 6: Souhlas s uzavřením dohody o záruce s EK ve smyslu čl. 10 rozhodnutí Evropského parlamentu a Rady o poskytnutí mimořádné makrofinanční pomoci Ukrajině, navýšení společného rezervního fondu o záruky ze strany členských států a zvláštní rezervy na některé finanční závazky týkající se Ukrajiny, na které se poskytuje záruka podle rozhodnutí č. 466/2014/EU, a o změně rozhodnutí (EU) 2022/1201

Na základě rozhodnutí Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 2022/1628 se EU zavázala poskytnout další mimořádnou makrofinanční pomoc Ukrajině v maximální výši 5 miliard EUR ve formě úvěrů a nastavit pravidla ručení pro případ nesplácení ze strany Ukrajiny. Za účelem pokrytí části mezery ve financování Ukrajiny EK slíbila poskytnout Ukrajině prostředky ve výši až 9 miliard EUR prostřednictvím MFA. Dosud byla Ukrajině poskytnuta ze strany EU první část pomoci ve formě půjčky ve výši 1 miliardy EUR. Prostředky na poskytnutí plánované pomoci získá EK půjčkou na kapitálových trzích nebo od finančních institucí. Za úvěr se částečně zaručí rozpočet EU prostřednictvím rezerv ve vyhrazeném podfondu společného rezervního fondu, který by v případě nesplacení příjemcem pokryl 9 % nesplacené částky. V důsledku válečného stavu však tato záruka není dostatečná (výše potřebného rozpočtového krytí je stanovena rozhodnutím na 70 % celkové částky), a bude tak nutné s ohledem na ochranu rozpočtu EU poskytnout dodatečné záruky ze strany členských států ve výši 61 % z uvedené částky úvěrů. V případě potřeby čerpat národní záruky v plné výši by se ČR podílela částkou 57,4 mil. EUR  a tedy zhruba 1,4 mld. Kč. Členské státy se dle rozhodnutí zavazují poskytnout výše uvedené zdroje prostřednictvím dohody o záruce neodvolatelně, bezpodmínečně a neprodleně na požádání EK v případě, že Ukrajina nesplní svoje platební závazky a bude vyčerpána záruka z rozpočtu EU.
 

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.