CZ EN

Materiály na jednání vlády dne 15. února 2023

Bod č. 3: Rozhodnutí o převodech majetku státu podle zákona č. 92/1991 Sb., o podmínkách převodu majetku státu na jiné osoby, ve znění pozdějších předpisů (materiál č. 274)

Ministerstvo financí předkládá vládě návrhy na vydání rozhodnutí o privatizaci částí majetku státu. Po posouzení a projednání privatizačních projektů v rámci MF jsou návrhy rozhodnutí o privatizaci, jejichž vydání ze zákona přísluší vládě, anebo jejichž vydání si vláda vyhradila, sestaveny do formy souhrnného materiálu. Součástí souhrnného materiálu je návrh na zařazení nebo vyřazení majetku státu, se kterým je příslušen hospodařit Státní pozemkový úřad a Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Uvedené nemovitosti tvoří funkční celky s jinými nemovitostmi, které již byly do privatizace v minulosti zařazeny a budou s těmito nemovitostmi privatizovány.

Pro informaci

Bod č. 1: Makroekonomická predikce České republiky (leden 2023)

V roce 2023 by HDP mohl klesnout o 0,5 %. Domácnosti se i v letošním roce budou potýkat s dopady vysoké inflace, jejich reálná spotřeba by se tak měla dále snížit. Spotřeba sektoru vládních institucí i investice budou působit prorůstově, meziročně slabší akumulace zásob však ekonomiku citelně zpomalí. Vliv celkově slabé domácí poptávky bude částečně tlumit saldo zahraničního obchodu.  Díky energetickému úspornému balíčku meziroční inflace v závěru loňského roku výrazně poklesla, přesto však v průměru za celý rok dosáhla 15,1 %. Okolo této hodnoty by se meziroční inflace měla pohybovat i v 1. čtvrtletí 2023, následně by měla postupně klesat. Průměrná míra inflace by tak letos měla zvolnit na 10,4 %. Míra nezaměstnanosti by tak navzdory mírné recesi a celkově slabé hospodářské dynamice v roce 2023 neměla příliš vzrůst – z průměrných 2,4 % v roce 2022 by se letos mohla zvýšit na 3,2 %. Přetrvávající napětí na trhu práce bude tlačit na růst mezd, který však bude zaostávat za inflací. Průměrná reálná mzda by tak po propadu v roce 2022 měla v letošním roce dále klesnout. Odhadujeme, že hospodaření veřejných financí skončilo loni se schodkem 3,6 % HDP a s dluhem 44,6 % HDP. V letošním roce se pak celkový schodek přechodně zvýší na 4,2 % HDP v důsledku kompenzačních a stabilizujících opatření spojenými s vysokými cenami. Deficit by měl prohloubit zadlužení na 45,8 % HDP.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.