CZ EN

Mírnou ztrátu České konsolidační agentury způsobilo převzetí dceřiných společností

TISKOVÁ ZPRÁVA - Mírnou ztrátu České konsolidační agentury způsobilo převzetí dceřiných společností

Česká konsolidační agentura (ČKA) uzavřela podle předběžných neauditovaných údajů své loňské hospodaření ztrátou ve výši 1,33 miliardy korun. Po předloňském zisku 1,4 miliardy korun jde o druhý nejlepší výsledek v historii instituce.

Do výsledku se významně negativně promítlo převzetí jmění společností Česká finanční, s.r.o. a Konpo, s.r.o., které v loňském roce ukončily svou činnost. Na ČKA z nich k datu převzetí přešla celková ztráta 1,152 miliardy korun. Bez tohoto vlivu by ČKA zaznamenala téměř neutrální výsledek : minus 178 milionů korun.

Ve srovnání s plánem bylo hospodaření ČKA lepší o 2,2 miliardy Kč. Agentura toho dosáhla mimo jiné díky úsporám nákladů a některým úspěšným transakcím, například prodejům bloků pohledávek či majetkové účasti ve společnosti AERO Vodochody, a.s. za téměř 3 miliardy korun.

Ztrátu si ČKA plně uhradí z vlastních rezervních fondů a nebude tudíž vznášet žádný nárok na státní rozpočet. Na konci roku 2006 byly navíc 4 miliardy korun nerozděleného zisku minulých let převedeny na ministerstvo financí, jeho prostřednictvím pak do státního rozpočtu.

Bilanční suma ČKA klesla meziročně z 63,6 miliard Kč na 34,9 miliardy ke konci prosince 2006, což představuje pokles o 45 procent. Celkové roční inkaso ČKA dosáhlo 7,55 miliardy Kč, z úvěrových pohledávek celkem 7,23 miliardy, z majetkových účastí a ostatních cenných papírů 318 milionů Kč.

ČKA v polovině roku uzavřela etapu individuálních prodejů pohledávek. Výtěžnost z nich se i při klesající kvalitě portfolia udržela na nadstandardní úrovni 27 procent. Z významnějších obchodů s pozitivním dopadem do hospodaření lze kromě bloků zmínit například postoupení pohledávek za společnostmi Kostelecké uzeniny, a.s., SETUZA, a.s. či CETUS, a.s. v likvidaci, největší příjmové inkaso agentura zaznamenala od Správy železniční dopravní cesty, klienta Družstevní bytová výstavba a od ČKD Dopravní systémy.

V roce 2006 poklesl počet zaměstnanců z 325 na 223, tj. zhruba o třetinu.

Poslední rok existence ČKA je ve znamení dokončení posledních blokových transakcí a postupného uzavírání jednotlivých agend. Případy, které nebude možné letos dokončit, přejdou i s malou skupinou zaměstnanců na nástupnickou organizaci – ministerstvo financí. „Transformaci agentury do struktur ministerstva financí, což je závěrečná fáze Projektu 2007, považuji za největší výzvu, která před námi ve zbývajících měsících stojí,“ uvedl generální ředitel ČKA Zdeněk Čáp.

Jiří Pekárek, tiskový mluvčí,
Česká konsolidační agentura

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.