CZ EN

Česká konsolidační agentura vyhrála spor o budovu v Hybernské ulici

Česká konsolidační agentura (ČKA) vyhrála další z řady soudních sporů. Tentokrát na jedné straně s Českou republikou uspěla ve sporu proti Hlavnímu městu Praha o budovu v Hybernské ulici č.p. 998 v Praze 1.

Hlavní město se žalobou podanou 2.8. 2005 domáhalo určení, že je vlastníkem tohoto objektu, a to na základě zákona o přechodu některých věcí z majetku České republiky do vlastnictví obcí.

Obvodní soud pro Prahu 1 žalobu dne 27.9.2006 v plném rozsahu zamítl. Městský soud v Praze nyní tento rozsudek potvrdil. V ústním odůvodnění odvolací soud uvedl, že se zcela ztotožnil s právním názorem žalovaného (ČKA), tedy že na Hlavní město Prahu vlastnické právo k uvedenému objektu nepřešlo.

České konsolidační agentuře byla přiznána rovněž náhrada nákladů odvolacího řízení i řízení před soudem prvého stupně.

Právo hospodaření s danou nemovitostí na Českou konsolidační agenturu přešlo v souladu s usnesením vlády České republiky, které se týkalo dislokace ministerstva vnitra. V prosinci 2004 již byla připravena dobrovolná dražba tohoto objektu, kterou však magistrát svou námitkou zmařil. Vyvolávací cena objektu byla tehdy stanovena na 333 milionů korun, což je minimální částka, kterou mohla ČKA pro veřejné rozpočty zinkasovat. Tato suma díky aktuálnímu soudnímu verdiktu zůstává ve hře.

Budova bude nadále ve vlastnictví státu, o jejím využití či prodeji rozhodne nástupnický orgán ČKA – ministerstvo financí.

ČKA momentálně vede ještě zhruba 550 soudních sporů. Historicky vystupovala agentura na straně žalující či žalované ve více než deseti tisících případů.

Jiří Pekárek,
tiskový mluvčí, Česká konsolidační agentura

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.