CZ EN

Česká konsolidační agentura vyhrála spolu s dalšími akcionáři arbitráž o Korado

TISKOVÁ ZPRÁVA - Česká konsolidační agentura vyhrála spolu s dalšími akcionáři arbitráž o Korado

Česká konsolidační agentura (ČKA) a s ní další akcionáři společnosti KORADO, a.s. uspěli v arbitráži, kterou proti nim od roku 2003 vedl jeden z minoritních akcionářů Bedřich Brabec. Mezinárodní rozhodčí soud v Londýně vydal 24.8.2007 rozhodčí nález, podle kterého byly veškeré nároky B.Brabce zamítnuty. B.Brabec přitom požadoval, aby mu soud přiřkl nabytí všech akcií ostatních akcionářů, rovněž pohledávky ČKA, nebo aby mu byla zaplacena náhrada škody, kterou v případě ČKA vyčíslil na přibližně 2 miliardy korun. Soud nyní naopak ČKA přiznal náhradu nákladů řízení převyšující 1 milion GBP (cca 41 mil.Kč).

„Výsledek rozhodčího řízení je významným úspěchem ČKA a potvrzením skutečnosti, že agentura postupovala vždy tak, aby nebyly porušeny žádné uzavřené dohody ani zákon,“ uvedl generální ředitel ČKA Zdeněk Čáp.

ČKA nabyla majetkovou účast v Koradu, významném světovém producentu radiátorů, v roce 2000 kapitalizací části pohledávek převedených z České spořitelny. Akciový podíl ČKA činí 34,2 %.

Následně uzavřeli akcionáři Korada (ČKA, EBRD 29,1%, fyzické osoby - František Menclík, Ludvík Petr, Miroslav Vobora a Bedřich Brabec po 9,2%) tzv. Dohodu akcionářů, ve které byla mimo jiné upravena předkupní práva akcionářů k akciím společnosti.

V druhé polovině roku 2001 probíhala příprava prodejního procesu, kdy se po dohodě všech akcionářů mělo jednat o společný prodej akcií všech akcionářů a pohledávek ČKA za Koradem. B. Brabec nakonec k prodeji svých akcií nepřistoupil a ve výběrovém řízení zahájeném v srpnu 2001 již nebyly jeho akcie nabízeny. Prodejní proces byl značně komplikovaný vzhledem k existujícím předkupním právům a rovněž z důvodu jeho napadání B. Brabcem. Výběrové řízení bylo nakonec v červenci 2003 ukončeno, aniž by došlo k jakýmkoliv převodům akcií Korada. B.Brabec přesto měsíc poté zahájil u Mezinárodního rozhodčího soudu v Londýně proti ostatním akcionářům rozhodčí řízení.

Rozhodčí nález, který ČKA včera obdržela, je potvrzením skutečnosti, že stát neodchází od všech arbitráží jako poražený. V posledním období ČKA u rozhodčích soudů uspěla třikrát ve sporu s Českou spořitelnou o tzv. motivační poplatky (cca 500 mil.Kč), s žalobou na Komerční banku ve věci vypořádání státní garance (přes 700 mil.Kč) a v šesti rozhodčích řízeních týkajících se tzv.rizikových pohledávek postoupených z ČSOB zhruba 2 mld.Kč).

Jiří Pekárek, tiskový mluvčí,
Česká konsolidační agentura

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.