CZ EN

ČSOB vrátila České konsolidační agentuře úplatu za pohledávky dalších dvou společností

TISKOVÁ ZPRÁVA - ČSOB vrátila České konsolidační agentuře úplatu za pohledávky dalších dvou společností

Česká konsolidační agentura (ČKA) obdržela v minulých dnech od ČSOB, a.s. zpět úplatu za postoupení pohledávek za dlužníky označenými ve smlouvách jako Duferco Adria a Techingstav. Pohledávky převedla ČSOB na ČKA v roce 2002.

V prvním případě vzhledem k pochybnostem o existenci pohledávek byla provedena právní analýza, z níž vyplynulo, že předmětem postoupení byly pohledávky, které neexistují.

ČKA rozhodla v listopadu loňského roku o odstoupení od smlouvy o postoupení pohledávky za dlužníkem Duferco, ČSOB však důvody k odstoupení neuznala. ČKA proto v dubnu 2006 podala žalobu k Rozhodčímu soudu při Hospodářské a Agrární komoře České republiky. Dne 23.5. 2006 byla na účet ČKA vrácena od ČSOB částka ve výši 135 699 USD spolu s příslušenstvím.

V případě pohledávky za dlužníkem Techingstav ČKA vyzvala ČSOB k jednání s cílem uzavřít dohodu, která by zajistila zachování lhůt pro uplatnění práv ČKA. Jelikož ČSOB na výzvu nereagovala, ČKA odstoupila od smlouvy o postoupení pohledávky. ČSOB poté vrátila úplatu za postoupení pohledávky v celkové výši 130,44 milionu korun.

Dobrovolným vrácením peněz se potvrzuje správnost postupu ČKA v záležitosti pohledávek s právními vadami, u nichž nastalo pochybení ze strany ČSOB.

Jiří Pekárek,
tiskový mluvčí, Česká konsolidační agentura

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.