CZ EN

Česká konsolidační agentura uspěla ve sporu s Českou spořitelnou o motivační poplatky

TISKOVÁ ZPRÁVA - Česká konsolidační agentura uspěla ve sporu s Českou spořitelnou o motivační poplatky

Česká konsolidační agentura (ČKA) obdržela rozhodčí nález, podle nějž Rozhodčí soud při Hospodářské a Agrární komoře ČR v plném rozsahu vyhověl její žalobě vůči České spořitelně (ČS) o zaplacení částky 99 816 721,40 Kč s příslušenstvím.

ČKA se žalobou domáhala vydání podmíněně uhrazených takzvaných Motivačních poplatků za pohledávky, které byly před jejich fyzickým převodem z ČS na ČKA zcela splaceny dlužníky. Motivační poplatek je odměna, kterou ČKA hradila České spořitelně za řádnou správu a vymáhání pohledávky od okamžiku poskytnutí ručení do okamžiku vypořádání.

Dne 1.3.2000 uzavřely tehdejší Konsolidační banka Praha, s.p.ú. a ČS Smlouvu o restrukturalizaci a ručení, na jejímž základě spořitelna v souvislosti se svou privatizací obdržela státní záruku za problémové portfolio. V průběhu naplňování této smlouvy vznikl mezi ČKA a ČS výkladový spor. Týkal se existence či neexistence nároku ČS na úhradu Motivačních poplatků v uvedené výši, které ČKA v letech 2001 – 2003 spořitelně podmíněně uhradila.

Jelikož se stranám nepodařilo dospět k smírnému řešení, podala ČKA v roce 2005 u rozhodčího soudu žalobu. Obdržený rozhodčí nález je konečný, nabyl již účinku pravomocného soudního rozhodnutí a stal se soudně vykonatelným.

Na základě rozhodčího nálezu z dubna 2004 již ČKA jedenkrát s obdobnou žalobou vůči ČS uspěla, tehdy se jednalo o částku 241 958 626,97 Kč. V březnu tohoto roku rozhodčí soud ČKA přiřkl celkem 679 457 878,52 Kč plus příslušenství ve sporu s Komerční bankou v souvislosti s vypořádáním státní garance pro tuto banku.

Dohromady tak ČKA obdržela od těchto bank zpět zhruba 1,02 miliardy korun.

Jiří Pekárek,
tiskový mluvčí, Česká konsolidační agentura

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.