CZ EN

Česká konsolidační agentura hospodaří s rekordním ziskem

TISKOVÁ ZPRÁVA - Česká konsolidační agentura hospodaří s rekordním ziskem

Výsledky České konsolidační agentury (ČKA) za devět měsíců letošního roku jsou nejlepší v historii. ČKA vykázala zisk ve výši 2,817 miliardy korun. Za stejné období loňského roku agentura zaznamenala ztrátu 2,899 miliardy, což činí meziroční zlepšení o 5,7 miliardy korun.

Díky kladnému hospodářskému výsledku neroste pohledávka ČKA za ministerstvem financí z titulu úhrady ztrát a tudíž nárok na státní rozpočet. Ministerstvo naopak ve třetím čtvrtletí uhradilo část ztrát ČKA z minulých let ve výši 12 miliard korun.

Příjmové inkaso ČKA za devět měsíců letošního roku dosáhlo 21,2 miliardy korun. „Daří se nám v praxi uplatňovat závěry Projektu 2007, který má za cíl aktivním přístupem založeným na osobní motivaci obchodníků urychlit vyřešení portfolia,“ uvedl generální ředitel ČKA Zdeněk Čáp. Mezi pohledávky, u nichž agentura ve 3. čtvrtletí zaznamenala významné inkaso, ať už ze splátek či z postoupení, patří Tchecomalt Group, SŽDC, IPB REAL INVESTMENT, SD INVEST či Proferta.

Bilanční suma ČKA činila ke konci září 82 miliard korun, což znamená, že od začátku roku poklesla již o 39 miliard.

Od ledna do září ČKA individuálně postoupila 470 pohledávek v účetní hodnotě 11,1 miliardy korun, výtěžnost prodaných pohledávek je nyní těsně pod 39 procenty.

Finanční skupina ČKA (tj. včetně společností Konpo a Česká finanční) v letošním roce rovněž nabídla investorům ve velkých blocích 12 tranší pohledávek v celkovém objemu téměř 70 miliard korun. „Blokové transakce přilákaly desítky investorů a díky vysoké konkurenci byly i výnosy z nich několikanásobně vyšší než v minulosti,“ řekl Zdeněk Čáp.

Splnění či spíše překonání plánu konečného výsledku hospodaření ČKA za celý letošní rok negativně ovlivní proces přebírání pohledávek od zdravotních pojišťoven, který začal v tomto měsící. Na základě usnesení vlády ČR a Poslanecké sněmovny zaplatí za tyto pohledávky ČKA zdravotním pojišťovnám do konce roku celkem 3,8 miliardy korun.

Jiří Pekárek,
tiskový mluvčí, Česká konsolidační agentura

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.