CZ EN

Česká konsolidační agentura zaznamenala nejnižší ztrátu ve své historii

TISKOVÁ ZPRÁVA - Česká konsolidační agentura zaznamenala nejnižší ztrátu ve své historii

Nejnižší ztrátou od svého vzniku uzavřela podle předběžných výsledků loňské hospodaření Česká konsolidační agentura (ČKA).

Z dosažené ztráty ve výši 18,1 miliardy korun se stane pohledávkou za ministerstvem financí, tudíž nákladem státního rozpočtu, jen necelých 5 miliard korun. Většinu ztráty uhradí ČKA ze svého rezervního fondu.

V roce 2002 ČKA vykázala ztrátu 79 miliard korun, která byla z devadesáti procent způsobena náklady na tvorbu rezerv k aktivům po IPB převzatých z ČSOB.

Dosažený výsledek za rok 2003 byl nejvíce ovlivněn finančními náklady, které souvisely převážně s převzetím a správou aktiv na základě rozhodnutí Vlády ČR – zejména offshorových struktur, pohledávek zdravotních pojišťoven, a s individuálním a blokovým postupováním pohledávek.

Přes pokračující příliv aktiv (jen z bank v nominální hodnotě za 60,6 miliardy) se ČKA díky aktivnímu řešení dluhů a majetkových účastí podařilo významně snížit bilanční sumu meziročně z 246 miliard na 174,7 miliard ke konci roku 2003. Z této sumy tvoří největší část pohledávka za ministerstvem financí z titulu neuhrazené ztráty z minulosti, která celkem činí přes 81 miliard korun. Významný podíl tvoří rovněž úvěry garantované FNM a ministerstvem financí.

Příjmové inkaso loni dosáhlo celkem 32,7 miliardy korun. Z tohoto objemu inkasovaných splátek a přijatých plateb představovaly platby ze strany FNM a dceřiných společností jen 5,6 miliardy. Inkaso celkem od roku 2001 převýšilo 125 miliard korun.

Během roku 2003 ČKA včetně historicky největšího konkurzního bloku postoupila pohledávky v účetní hodnotě 60,2 miliardy korun, jejich prodejní cena byla 5 miliard. Individuálním prodejem pohledávek dosáhla v loňském roce ČKA výtěžnost 34,6% z účetní hodnoty. U pohledávek, které ČKA postupovala podle usnesení vlády a ukládacího dopisu ministra financí, byla výtěžnost 14% z účetní hodnoty.

Jiří Pekárek,
tiskový mluvčí, Česká konsolidační agentura

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.