CZ EN

Česká konsolidační agentura vykázala ke konci září ztrátu 8,5 miliardy korun

TISKOVÁ ZPRÁVA - Česká konsolidační agentura vykázala ke konci září ztrátu 8,5 miliardy korun

Česká konsolidační agentura (ČKA), nástupce Konsolidační banky Praha, s.p.ú., zaznamenala za devět měsíců letošního roku ztrátu ve výši 8,5 miliardy korun. Výsledek je především ovlivněn tvorbou a užitím opravných položek a rezerv k úvěrovým pohledávkám. V této ztrátě se asi z jedné čtvrtiny projevil dopad převodů aktiv bývalé IPB z ČSOB.

Samotná ČKA za první měsíc své existence hospodařila se ztrátou 1,5 miliardy. Její aktiva jsou ve výši 191,6 miliardy, přičemž na začátku roku byla bilanční suma banky 214,2 miliardy.

Banka a od září agentura i ve třetím čtvrtletí pokračovala v plnění úkolů vyplývajících z rozhodnutí vlády ČR, zejména k restrukturalizaci průmyslu, revitalizaci stěžejních výrob a řešení nepříznivé finanční situace vybraných průmyslových podniků.

Objem úvěrů, které agentura spravuje, se zvýšil z pololetních 183 miliard korun na 184,5 miliard, z nichž 114 miliard patří do kategorie klasifikovaných. Nárůst úvěrů souvisel především s dalším převodem nebonitních pohledávek z České spořitelny a zdravotních pojišťoven. Během třičtvrtěletí ČKA kromě pilotního balíku uskutečnila individuální prodeje pohledávek v účetní hodnotě za 1, 675 miliardy korun, jejich prodejní cena byla 554 milionů.

ČKA původně odhadovala svou celkovou letošní ztrátu přes 40 miliard korun. Především v souvislosti s pomalejším převáděním aktiv bývalé IPB z ČSOB lze očekávat dosažení nižší ztráty.

Jiří Pekárek, tiskový mluvčí, Česká konsolidační agentura

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.