CZ EN

Podporujeme rodiny s dětmi (tisková zpráva)

Cílem koalice je, aby reforma veřejných rozpočtů citelně nezasáhla nižší a středně příjmové vrstvy obyvatel a zároveň zásadně podpořila rodiny s dětmi.

Společné zdanění manželů s dětmi přispěje k podpoře rodin, které žijí ve společné domácnosti se svými dětmi. Toto opatření zohledňuje vládní prioritu, kterou je všestranná podpora rodin s dětmi. Přínosné bude zejména pro rodiny s dětmi, v nichž oba manželé nejsou zdaňováni nejvyšší mezní sazbou daně z příjmů fyzických osob.

Navrhované společné zdanění příjmů manželů – výpočet daně ze společného základu daně manželů – by mělo jednoduchým způsobem umožnit zdanit příjmy manželů společně, pokud splní stanovené podmínky. Jednou z těchto podmínek je i podmínka vyživování dítěte v domácnosti. S ohledem na průměrně nižší příjmy u žen než u mužů a také s ohledem na to, že mnohé ženy pečují o děti a nemají zdanitelný příjem, se dá stanovit dopad řádově v rozmezí -0,5 až -1 mld. Kč ročně. Tento dopad se projeví až po podání daňových přiznání za rok 2005, tj. v roce 2006.

Nahrazení odečitatelné položky na dítě slevou na dani přispěje ke spravedlivější podpoře rodin s dětmi, kdy bude odstraněna vyšší efektivní podpora vysoko příjmových domácností. Tento krok přispěje k posílení sociálního státu a sociální soudržnosti a k poklesu daně u poplatníků, jejichž příjem je zdaňován mezní sazbou daně z příjmů fyzických osob 15 %. Lze odhadnout, že zavedením daňového bonusu bude celkový fiskální dopad činit -3,6 mld. Kč v roce 2005 a -4,9 mld. Kč v roce 2006.

Modelové případy:

Daňové zvýhodnění rodin – vliv společného zdanění manželů a daňových bonusů

  1. Manželé, oba pobírající minimální mzdu, se dvěma dětmi. Na konci roku dostanou od finančního úřadu (daňový bonus) více než 7 tisíc korun čistého.
  2. Manželé, oba pobírající minimální mzdu se třemi dětmi. Na konci roku dostanou od finančního úřadu (daňový bonus) více než 13 tisíc korun čistého.
  3. Manželé, oba pobírají průměrnou mzdu se dvěma dětmi. Ročně ušetří společným zdaněním téměř 3 500 korun.
  4. Manželé, oba pobírají průměrnou mzdu se třemi dětmi. Ročně ušetří společným zdaněním téměř 5 500 korun.
  5. Manželé, oba pobírají průměrnou mzdu se čtyřmi dětmi. Ročně ušetří společným zdaněním více než 4 000 Kč a od finančního úřadu na konci roku získají (daňový bonus) téměř 3 500 Kč.
  6. Jeden z manželů má průměrný příjem, druhý nemá příjmy žádné. Mají dvě děti. Ročně ušetří společným zdaněním více než 6 500 korun.
  7. Jeden z manželů má průměrný příjem, druhý nemá příjmy žádné. Mají tři děti. Ročně ušetří společným zdaněním téměř 9 000 korun.
  8. Jeden z manželů má průměrný příjem, druhý nemá příjmy žádné. Mají čtyři děti. Ročně ušetří společným zdaněním a na daňovém bonusu celkem získají více než 10 000 korun.
  9. Samoživitelka s minimální mzdou a dvěma dětmi získá na konci roku od finančního úřadu (daňový bonus) více než 7 000 korun.
  10. Samoživitelka s minimální mzdou a třemi dětmi získá na konci roku od finančního úřadu (daňový bonus) více než 13 000 korun.
  11. Samoživitelka s průměrnou mzdou a dvěma dětmi ušetří ročně více než 3 000 korun.
  12. Jeden z manželů, osoba samostatně výdělečně činná s minimálním základem daně, druhý pobírá minimální mzdu, mají dvě děti. Ročně ušetří společným zdaněním a na daňovém bonusu celkem získají více než 4 000 korun.
  13. Jeden z manželů, osoba samostatně výdělečně činná s minimálním základem daně, druhý pobírá minimální mzdu, mají tři děti. Ročně ušetří společným zdaněním a na daňovém bonusu celkem získají více než 10 000 korun.
Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.