CZ EN

Tendr na odstraňování starých ekologických zátěží

Rozhovor se Zdeňkem Zajíčkem, náměstkem ministra financí

moderátorka
--------------------
Devět minut po desáté. Toto je Svět o desáté Rádia Česko. Do dneška sbírá ministerstvo financí nabídky firem, které jdou do miliardového tendru na odstraňování starých ekologických zátěží. Všechny tři firmy ze 6, které se dostaly do druhého kola soutěže, to je Geosan Group, Marius Pedersen Engineering a také Environmental Services ze skupiny J&T potvrdily, že do tendru jdou. Tenhle ekotendr ale názorově dělí vládu, dokonce i ministr financí Miroslav Kalousek, jehož resort tendr organizuje, připustil, že se nemusí podařit vybrat vítěze. 13.září v každém případě devítičlenná komise složená z ministerských úředníků otevře obálky s nabídkami. Na ministerstvu financí má tendr na starosti náměstek ministra Zdeněk Zajíček, dobré ráno.

Zdeněk ZAJÍČEK, náměstek ministra financí
--------------------
Dobré ráno.

moderátorka
--------------------
Pane náměstku, premiér Petr Nečas vícekrát řekl, že by rád rozdělil tuhle velkou zakázku na více menších částí. Je to fér, dojít s vítězem tendru případně až k podpisu smlouvy a pak případně říct, promiňte, vláda tuhle tu soutěž ukončila?

Zdeněk ZAJÍČEK, náměstek ministra financí
--------------------
Já myslím, že v každém případě je fér to, že vláda bude mít na stole reálné nabídky od těch, kteří se v tuto chvíli do tendru přihlásili a může se rozhodnout tak, že s žádným z nich smlouvu neuzavře. Pak by se rozhodoval dál, jak s odstraňováním starých ekologických zátěží naložit. Jedna z variant nepochybně je třeba po tom rozdělení těch zátěží do více menších tendrů.

moderátorka
--------------------
Já jsem rozuměla těm předchozím debatám o tomhle tendru tak, že vlastně v něm pokračuje vláda kvůli obavám z arbitráží přesto, že už je přesvědčená o tom, že vlastně je to příliš velká zakázka. Jak pravděpodobné tedy v tuto chvíli vidíte, že nakonec tuhle soutěž zruší?

Zdeněk ZAJÍČEK, náměstek ministra financí
--------------------
Vůbec si netroufám jakkoliv odhadovat to, jak bude vláda rozhodovat. Je to skutečně na ní. My jsme se snažili v maximální možné míře skutečně eliminovat jakékoliv riziko z hlediska průběhu soutěže podle zákona tak, aby nemohl nikdo tu soutěž kdykoliv v budoucnu zpochybnit. Například nějakou procesní chybou ze strany ministerstva. Takto to připraveno bude, včetně toho, že ministerstvo financí zadalo zpracování dvou oponentních posudků, které se budou týkat odhadu ceny a vláda bude mít tyto posudky k dispozici pro své nezávislé rozhodování.

moderátorka
--------------------
Ale pro ten případ, já vím, že teď je ten případ, že by už vítěz podepsal smlouvu po tom by vlastně tahle ta smlouva nenabyla účinnosti, vláda by ji neschválila, v takovém případě nehrozí arbitráž?

Zdeněk ZAJÍČEK, náměstek ministra financí
--------------------
Ne, ne, ne, to je naprosto postup, který je v souladu se zákonem. Nic jiného ani nezbývá. Skutečně zákon předpokládá, a to ve všech případech, kdy se postupuje podle koncesního zákona a zákona o veřejných zakázkách, že pokud se takový návrh předkládá vládě, tak se předkládá s podepsaným návrhem smlouvy, ale ta smlouva nikdy nemusí vejít v účinnost právě proto, že tím posledním, kdo rozhoduje, je vláda. Na druhou stranu to rozhodnutí vlády samo o sobě je tím aktem, kterým vláda rozhoduje o tom, jestli zakázku nakonec přidělí nebo nepřidělí a vlastně rozhoduje v takovém případě už o konkrétních podmínkách, které jsou stanoveny v té smlouvě. Proto se předkládá taková smlouva k jednání vládě, ale vládu to v žádném případě k ničemu nezavazuje a ani nikdo z uchazečů nemůže dovozovat nějaké silnější právo nebo případně nějakou náhradu.

moderátorka
--------------------
Co říkáte obavám, které citovaly dnešní Lidové noviny, údajným obavám kritiků téhle té zakázky, že se firmy mezi sebou dohodnou a vítěz si ten obří kontrakt rozdělí s ostatními, nevím teď jestli pokládám otázku ještě Zdeňku Zajíčkovi. Slyšíte nás? Tak zřejmě to vypadá, že náměstek ministra financí Zdeněk Zajíček není na lince, že nám ta linka vypadla. Nedá se nic dělat. Tolik tedy k tendru, takzvaném ekotendru na odstraňování starých ekologických zátěží.


Zdroj: ČRo Rádio Česko | 5.9.2011 | 10:08 | pořad: Rozhovor na aktuální téma

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.