CZ EN

Z ekozakázky by mohla couvnout až další vláda

Rozhovor s Eduardem Janotou, ministrem financí

* Co říkáte na to, že Sněmovna vládě doporučila zastavit zakázku na odstranění ekologických škod?

Vláda se tím bude zabývat. Můj názor je dlouhodobě stejný – zrušit probíhající tendr je velmi nebezpečné z pohledu možných arbitráží. Jsem si ale jist, že tato vláda nebude o ekozakázce vůbec jednat. Až 10. června budou uzavřeny nabídky a ministr financí má ještě 90 dní na podpis.

* Hlavní výhrada odpůrců zakázky je, že pokud vláda nechá tendr běžet, může se příští vláda dostat do pasti a nebude moci z rozhodnutí couvnout.

To není pravda, každá vláda z toho může couvnout, může totiž říci, že nabídka, která přišla, neodpovídá jejím představám, to znamená, že je příliš vysoká. Rozhoduje cena. Přijde-li nabídka a vláda řekne ne, máme určité rozbory a analýzy, které říkají, že rozsah ekologických závazků je nižší, nemusí nabídku akceptovat a de facto ruší celý tendr.

* Podle čeho ministerstvo pozná, že nabízená cena odpovídá realitě?

Ministerstva financí a životního prostředí mají za úkol analyzovat a auditovat jednotlivé akce, které mají být hrazeny. A z toho si musí utvořit obraz, co je reálné a co je nadhodnocené. Ministerstvo má možnost – například – říci, že 70 miliard je nepřijatelná cena.

* Takže nemusí být vybrána ani nejnižší cena?

Pro ministra financí to bude směrodatné, ale pro vládu nikoli, ta tím není vázána.

* Analýza, podle které budete posuzovat přijatelnost ceny, je již hotová?

Zpracovává se, ale nemohu ji ventilovat navenek, abych neovlivnil výběrové řízení. Ta analýza ale musí být, protože si nedokážu představit, že bych zakázku podepsal bez ní.


Zdroj: 13.11.2009, Právo, rubika Zpravodajství, autor: Oldřich Danda

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.