CZ EN

Janota: Zakázka nám pomůže i proti krizi

Rozhovor s Eduardem Janotou, ministrem financí

Ministr financí Eduard Janota má na popud premiéra a ČSSD ekologický tendr „prověřit“. Ale zrušit jeho průběh už stejně nemůže.

* Co obnáší požadovaná prověrka zakázky?

Vláda se důkladně seznámí se soutěží a my budeme její průběh i nadále vysvětlovat a komentovat. Včetně všech kontrolních mechanismů, které tento tendr obsahuje.

* Proč nemůžete soutěž zrušit nebo pozastavit v jejím průběhu? Když to uděláte na konci, stejně si mohou účastníci stěžovat?

V jejím průběhu to bez zásadního důvodu nejde, to bychom porušili zákon. Zrušení je ale podle podmínek této soutěže možné po podání cenových nabídek. Je to díky tomu, že je zvolena forma takzvané kvazikoncesní smlouvy – vítěz bude moci zadávat plnění zakázky dalším partnerům.

* Tvrdíte, že obří zakázka umožní odstranit škody včas, že se vše musí stihnout do roku 2015. Jinak prý hrozí arbitráže od podniků, u nichž to stát ještě nestihl. Jenže za celá léta si přece veřejně stěžovala jedna jediná firma...

Naopak – desítky firem si už ministerstvu stěžovaly nebo stěžují. Dokonce jim nestačí ani to, že nová komplexní zakázka odstraňování škod výrazně urychlí. Například Vítkovice chystají projekt, na který chtějí evropské peníze, a ekologické škody jim to zatím celé blokují.

* Proč uvádíte jako „strop“ pro částku, kterou stát hodlá maximálně vítězi tendru zaplatit, oněch 115 miliard korun? Vždyť reálná částka může být o desítky miliard nižší?

V konečné fázi se vláda rozhodne, zda je pro ni vysoutěžená cena přijatelná. Stanovení stropu předem by mohlo účastníkům signalizovat, kam až je stát schopen jít a mohli by nabídky směřovat nahoru k takové částce.

* Je tendr rozumný v době krize, kdy jako strážce státní kasy chcete výdaje omezit?

Začneme splácet vždy až po dokončení každého případu, a to maximálně 7 miliard ročně. V době krize celková zakázka přináší i značný protikrizový efekt – jednotlivé případy by se zadávaly pomalu během mnoha let, ale takto se vše uskuteční v mnohem kratším čase.


Zdroj: 18.5.2009, Hospodářské noviny, autor: Martin Mařík

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.