CZ EN

Nepřesnost: Zrušení ekotendru

"Ekotendr skončil. Bez vítěze"
Lidové noviny | Datum: 22.12.2011 | Rubrika: Peníze & byznys | Strana: 19 | Autor: Kamila Jušková, David Tramba

Lidové noviny - „…Kalousek také ještě před svým zářijovým obratem upozorňoval na hrozbu mezinárodní arbitráže, pokud vláda soutěž zruší. Společnost Marius Pedersen Engineering však uvedla, že nebude na stát podávat arbitrážní žalobu, pokud vláda zakázku ukončí bez určení vítěze.“

Reakce MF:

Tvrzení, že ministr financí v průběhu zadávacího řízení měnil názor, nebo že poukazoval na hrozbu mezinárodní arbitráže, rozhodne-li se vláda vítěze veřejné zakázky nevybrat, nejsou pravdivá. Okolnosti soutěže ani nic takového z logiky věci neumožňovaly. Ministru financí bylo 24. listopadu 2008 uloženo zahájit zadávací řízení na „ekozakázku“, a na jeho základě předložit vládě podklady pro kvalifikované rozhodnutí. Ministerstvo financí v souladu se zákonem o veřejných zakázkách a na základě hodnotícího kritéria „nejnižší nabídková cena“ stanovilo pořadí nabídek a tyto byly předloženy vládě. Vzhledem k cenové výši nejvhodnější z předložených nabídek ji ministr financí nedoporučil vládě přijmout.

Ministerstvo financí pouze poukazovalo na úskalí, která by hrozila v případě zrušení zadávacího řízení před dokončením celého procesu výběrového řízení. Podmínky soutěže byly od začátku jasné - vláda může bez dalšího přijmout či nepřijmout nejnižší nabídku, aniž by následně hrozila jakákoliv arbitráž.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.