CZ EN

Summit G20 v Londýně

Londýn, 02.04. 2009

Český premiér a předseda Evropské rady Mirek Topolánek se společně s ministrem financí a předsedou Rady Ecofin Miroslavem Kalouskem účastní v Londýně vrcholné schůzky skupiny G20.

Smyslem jednání hospodářsky nejvýznamnějších zemí je koordinovat postup při potírání následků ekonomické krize.

„Jako předseda Evropské rady mohu potvrdit, jak je mnohdy obtížné a přitom důležité dosáhnout shody s postupovat jednotně,“ prohlásil Mirek Topolánek, který na summitu zastupuje vlády členských států Evropské unie, „vzhledem k tomu, že krize má globální povahu, musíme se jejím dopadům bránit koordinovaně na stejné globální úrovni.“

České předsednictví vyjádřilo opakovaně důvěru, že vzdor rozdílným výchozím pozicím jednotlivých států se podaří dosáhnout dohody, která zamezí vzniku protekcionismu a nových bariér na světových trzích.

„Evropská unie považuje za zásadní, že Mezinárodní měnový fond disponuje dostatečnými finančními prostředky pro země postižené současnou krizí,“ řekl Miroslav Kalousek s tím, že členské země Evropské unie jsou připraveny posílit úvěrovou kapacitu MMF ve formě úvěru ve výši 75 miliard EUR.

Londýnské schůzky se účastní nejvlivnější ekonomiky všech kontinentů, které dohromady představují 90 procent světové produkce a 80 procent obchodní výměny – Austrálie, Argentina, Brazílie, Čína, Evropská unie, Francie, Indie, Indonésie, Itálie, Japonsko, Jižní Afrika, Jižní Korea, Kanada, Mexiko, Německo, Rusko, Saudská Arábie, Turecko, USA a Velká Británie.

Již včera se nejvyšší představitelé zemí skupiny G20 setkali při přijetí u britské královny Alžběty II. a poté při pracovní večeři podávané britským premiérem Gordonem Brownem, jehož země v tomto roce skupině G20 předsedá.

Radka Kohutová,
tisková mluvčí MF ČR pro CZ PRES

Jiří František Potužník,
tiskový mluvčí předsedy vlády ČR pro předsednictví ČR v Radě EU

Logo - České předsednictví v Radě EU 2009

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.