CZ EN

Ministři financí EU se v Bruselu sejdou na zasedání Rady ECOFIN

V Praze 30. 4. 2009

V úterý 5. května se v Bruselu setkají ministři financí a hospodářství zemí Evropské unie. Jednání Rady ECOFIN bude předsedat český ministr financí Miroslav Kalousek.

V úvodu si ministři vymění názory na hospodářskou a finanční situaci, mj. na základě jarní předpovědi, kterou Komise vydá den před zasedáním. Rada ECOFIN zhodnotí výsledky jarního zasedání Mezinárodního měnového fondu, které se konalo ve dnech 25.-26. dubna ve Washingtonu, a rovněž setkání ministrů financí skupiny G20, které proběhlo na jeho okraji.

Očekává se, že ministři v návaznosti na rozhodnutí jarní Evropské rady schválí návrh nařízení, kterým se zdvojnásobí strop u nástroje, jímž může EU poskytnout střednědobou finanční pomoc platebním bilancím členských států mimo eurozónu, a to z 25 na 50 mld. EUR.

Důležitým tématem jednání bude tentokrát dlouhodobá udržitelnost a kvalita veřejných financí. Rada projedná závěry k problematice dlouhodobé udržitelnosti vycházející ze zprávy o dopadech stárnutí populace na veřejné finance. Součástí zprávy jsou projekce veřejných výdajů důchodového systému, systému zdravotní péče, výdajů na vzdělávání a dávek v nezaměstnanosti pro léta 2008-2060. Zpráva by měla být mj. základem pro stanovení nových střednědobých rozpočtových cílů. Ve svých závěrech Rada uvede další úkoly v oblasti kvality veřejných financí.

Komise podá informaci o průběhu dialogů, které na makroekonomická a finanční témata vede s klíčovými partnery EU.

V režimu veřejné rozpravy bude předsednictví informovat ostatní členské státy o stavu vyjednávání důležitých legislativních aktů týkajících se finančních služeb. Během dubna se českému předsednictví podařilo vyjednat s Evropským parlamentem kompromisní znění nařízení o regulaci ratingových agentur, směrnice o solventnostních požadavcích pro pojišťovny a zajišťovny (Solventnost II), směrnice o institucích elektronických peněz a nařízení o přeshraničních platbách v eurech. Kompromisní návrhy Evropský parlament schválil na svém dubnovém plenárním zasedání.

V rámci daňových témat bude Rada ECOFIN jednat o změně směrnic o zdaňování tabákových výrobků spotřební daní. Návrh se zabývá jednak minimálními sazbami spotřební daně u těchto výrobků, jednak modernizuje dosavadní legislativní text, pokud jde o definice tabákových výrobků, které spotřební dani podléhají.

V návaznosti na své sdělení z 28. dubna zpraví Evropská komise přítomné ministry o současné situaci v administrativní spolupráci v oblasti daní, zejména v boji proti daňovým únikům a daňovým rájům.

V závěru jednání Komise představí – již pod taktovkou švédského předsednictví - první návrh unijního rozpočtu na rok 2010. Rada ECOFIN jím zahájí rozpočtovou proceduru pro následující rok.

Na okraji jednání proběhne dialog Rady ECOFIN s kandidátskými zeměmi EU. Ministři financí členských a kandidátských zemí EU se pravidelně jednou ročně scházejí, aby diskutovali o ekonomické situaci a politikách zemí ucházejících se o členství v EU a zhodnotili jejich pokrok v plnění předvstupních hospodářských programů.

Radka Kohutová,
tisková mluvčí MF ČR pro CZ PRES

Logo - České předsednictví v Radě EU 2009

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.