CZ EN

Schillerová pro Českou televizi k novele rozpočtu

Rozhovor s Alenou Schillerovou, ministryní financí ČR
Datum vydání: 15.02.2021 | Zdroj: ČT 24 | Rubrika: 20:00 90' ČT24

Ministerstvo financí navrhuje zvýšit schodek státního rozpočtu pro letošní rok na 500 miliard korun ze schválených 320 miliard korun. Návrh nově počítá například se zrušením superhrubé mzdy.

Novela se skládá především z toho, že propad příjmů na příjmové straně je zhruba asi 102,7 miliardy. Z toho zhruba nějakých 99 miliard dělají propad na straně příjmů -- to je vliv daňového balíčku, zbytek je propad na pojistném. A především, co je důležité, tak navrhuji navýšení výdajové strany zhruba asi o 77,3 miliardy. A to především na covidové programy.

Čili zrušení superhrubé mzdy se promítne do letošního rozpočtu ve výši víc než 90 miliard?

Je to celý daňový balíček. To znamená samozřejmě, že největší položkou je tam zrušení superhrubé mzdy a snížení daně z příjmů, ale jsou tam i další položky, takže ten dopad příjmové strany je zhruba 99 miliard včetně pojistného. Je důležité také říci, že tu stranu příjmovou už posoudil výbor pro rozpočtové prognózy, včetně makroekonomické predikce, ze které vychází, a konstatoval, že je realistický.

Přehodnocovali jste třeba ještě růst jako takový, protože ten má samozřejmě ten také vliv na daňové příjmy, protože vy jste samozřejmě nečekali v září, v říjnu při dělání rozpočtu, že celý leden vlastně budeme, a únor, budeme v lockdownu.

Ano, přehodnocovali jsme makroekonomické predikce. Takže zatímco ta zářijová počítala s růstem asi 3,3-3,4 %, tak teď počítáme 3,1 % za rok 2021. A samozřejmě počítáme s tím v té predikci, že se projeví vakcinace a že v tom druhém pololetí roku 2021 by ekonomika už jela plně.

Vy jste říkala zvýšení míry o víc než 70 miliard. Tak kolik z toho jde na ty covidové programy a jaké tam jsou ještě další výdaje? Protože určitě tam budete muset započítat třeba vyšší náklady na nemocenskou, kvůli štědřejším karanténám, a tak dále.

Tak převážně největší část jsou právě covidové programy. Já navrhuji zřídit ve VPS 2 položky. První položka se týká právě podnikatelských programů podpory, tedy výplat restrikcí za omezení vládními opatřeními. Tam bude částka přes 54 miliard. Především je to posílení programu Antivirus, je to posílení těch programů, které teď už běží, a je tam kompenzace obcím za kompenzační bonus a tak dále.

A ty štědřejší karantény, to znamená ten příspěvek 370 Kč pro ty, co budou muset do karantény, to asi také půjde minimálně do stovek milionů, ne-li do miliard za ten rok celý.

Ano, zhruba. Myslím, že odhad Ministerstva práce a sociálních věcí byl 1,1 miliardy. Takže tam počítáme také s posílením této položky.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.